Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Νίκος Ξυλούρης: Μαντινάδες και χοροί (1970)

Δε νομίζω πως χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο μέγας Κρητικός τραγουδιστής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης, ο αγαπημένος μας Ψαρονίκος, που έχει προσφυώς αποκληθεί και Αρχάγγελος της Κρήτης, ο συγκλονιστικός ερμηνευτής των μεγάλων έντεχνων δημιουργιών του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Σταύρου Ξαρχάκου στα πρώτα κυρίως χρόνια του '70, ο τόσο άδικα χαμένος αυτός λαϊκός καλλιτέχνης που έφυγε πάνω στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του το 1980, πριν καν συμπληρώσει τα 45 χρόνια της επίγειας ζωής του. 
Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1936 και ήδη από τα εφηβικά του χρόνια είχε βγει στο κλαρί παίζοντας λύρα και τραγουδώντας παραδοσιακούς σκοπούς της πατρίδας του. Το πρώτο ηχογραφημένο του τραγούδι ("Κρητικοπούλα μου") εκδόθηκε το 1958 από την Odeon. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1969, όταν και έκανε τις πρώτες ηχογραφήσεις του στις 33 στροφές, τότε που συνάντησε και τον Γιάννη Μαρκόπουλο κι έγινε ο βασικός ερμηνευτής των μεγάλων του έργων, αρχής γενομένης με το "Χρονικό" (1970) κι αμέσως μετά με τα περίφημα "Ριζίτικα" (1971), αλλά και με μια πλούσια στη συνέχεια σοδειά, όπως η "Ιθαγένεια", το "Διάλειμμα", ο "Στράτης Θαλασσινός", τα "Ανεξάρτητα" και οι "Ελεύθεροι πολιορκημένοι". Μέχρι το τέλος εκείνης της λαμπρής δεκαετίας του στο ελληνικό τραγούδι πρόλαβε να ερμηνεύσει πολλούς "έντεχνους" συνθέτες πέρα από τον Μαρκόπουλο. Ήταν πρώτα ο Σταύρος Ξαρχάκος ("Διόνυσε καλοκαίρι μας", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Συλλογή", "Κομέντια") και μετά ο Χριστόδουλος Χάλαρης ("Τροπικός της Παρθένου", "Ακολουθία", "Ερωτόκριτος"), ο Χρήστος Λεοντής ("Καπνισμένο τσουκάλι", "Παραστάσεις"), ο Ηλίας Ανδριόπουλος ("Κύκλος Σεφέρη"), o Λϊνος Κόκοτος ("Αντιπολεμικά"), ο Λουκάς Θάνος ("Σάλπισμα") και άλλοι. Μια ακριβή παρακαταθήκη αξεπέραστων ερμηνειών που χάρισαν στον ίδιο την αθανασία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος μακράς διαρκείας του Νίκου Ξυλούρη κυκλοφόρησε το 1970 από την Olympic με τίτλο "Μαντινάδες και χοροί". Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις παλιότερες που συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Παίζει και τραγουδά ο ίδιος χαρακτηριστικά τραγούδια του τόπου του, όπως το ήξερε τόσο καλά από τα παιδικά του χρόνια. Ακριβό υλικό και ακριβό ντοκουμέντο μιας μεγαλειώδους φωνής που σφράγισε την εποχή της και παραμένει αξεπέραστο πρότυπο και διαρκές σημείο αναφοράς.

(c) LP | Olympic | 1970 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: