Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Πέτρος Γιαννακός: Πικρές αλήθειες (1974)

Πόσοι γνωρίζουν ότι η παλιά εκείνη γραφική φιγούρα του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, ο θρυλικός "Κοκοβιός", δηλαδή ο ηθοποιός Πέτρος Γιαννακός (1911-1989), είχε και συνθετικό ταλέντο κι έγραψε αρκετά τραγούδια, από ρεμπέτικα μέχρι ελαφρολαϊκά; Ίσως κάποιοι να φέρνουν στη μνήμη τους κάποιες σκηνές από ταινίες του '50, όπως οι "Παπατζήδες" (1954) του Σακελλάριου, όπου ο Γιαννακός έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε κάποια τραγούδια που ήταν δικές του συνθέσεις! Στην επίσημη δισκογραφία βέβαια η παρουσία του είναι πενιχρή και πολύ όψιμη, αφού η πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά κυκλοφόρησε το 1974.
Πρόκειται για το δίσκο "Πικρές αλήθειες", ο οποίος εκδόθηκε από τη μικρή εταιρία Virna και περιλαμβάνει δώδεκα ευχάριστα τραγουδάκια ελαφρολαϊκού προσανατολισμού χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παντελώς άγνωστα από τη  εποχή ακόμη που πρωτοβγήκαν. Βέβαια δε θα μπορούσαν να έχουν και καμιά τύχη τη χρονιά που βγήκαν με την απόλυτη κυριαρχία του πολιτικού τραγουδιού, έστω κι αν φλερτάριζαν με λοξές ματιές προς την πολιτική επικαιρότητα, όπως το εναρκτήριο τραγούδι με τον μάλλον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εδώ Πολυτεχνείο".
Στην ερμηνεία των τραγουδιών πάντως βρίσκουμε ένα βαρύ όνομα, αυτό της υπέροχης νεοκυματικής ερμηνεύτριας Καίτης Χωματά που λέει τέσσερα τραγούδια. Οι υπόλοιποι ερμηνευτές είναι άγνωστα ονόματα: Βασίλης Χαμηλοθώρης, Μαρίνα Μπιλαδέρη, Νίκος Μαρινίδης. Ο ίδιος ο Γιαννακός ερμηνεύει δυο τραγούδια.

(c) LP | Virna | 1974 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Όταν ψάχνεις στεριά πελάγη έναν δίσκο,αυτόν,και δεν τον βρίσκεις πουθενά,
σου κόβεται η λαλιά έτσι και βρεθείς μπροστά του.
Δημήτρη και Μανώλη,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Και καλό καλοκαίρι.