Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Νίκος Ξυλούρης: Παντέρμη Κρήτη (1983)

Ιδού τώρα και μια μεταθανάτια έκδοση με "κρητικά" τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Εκδόθηκε από την Columbia το 1983 με την επιμέλεια του Γιώργη Ξυλούρη, γιου του μεγάλου βάρδου. Είναι μια συγκινητική έκδοση μνήμης τρία χρόνια μετά το θάνατο του αγαπημένου μας Ψαρονίκου.
Ο δίσκος επιγράφεται "Παντέρμη Κρήτη" και περιλαμβάνει μια μικρή καταγραφή δέκα σκόρπιων ηχογραφήσεων του Νίκου Ξυλούρη που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά σε δισκάκια 45 στροφών κατά το διάστημα 1970-1974. Επιπλέον έχουν περιληφθεί και δυο ανέκδοτες ηχογραφήσεις ("Ο βράχος", "Ανωγιανές κοντυλιές") που έγιναν το 1978, αλλά δεν μπήκαν ποτέ σε κάποιο δίσκο.
Νομίζω πως κάπου εδώ μπορώ να σταματήσω αυτή τη σειρά των "κρητικών" τραγουδιών του Νίκου Ξυλούρη, παρόλο που ξέρω ότι υπάρχουν κι άλλες κυκλοφορίες, κυρίως νεότερες, σε ψηφιακές πλέον εκδόσεις που ίσως μπορούν να βρεθούν ευκολότερα από τους λάτρεις του είδους.
Φυσικά δεν τελειώσαμε ακόμη με την Κρήτη. Το βράδυ έρχεται ένας ωραίος επίλογος. Προσωρινός βέβαια επίλογος. Η κρητική μουσική παράδοση είναι ανεξάντλητη...

(c) LP | EMI Columbia | 1983 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φανταστική δουλειά που κάνετε στο blog!