Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Σταμάτης Κραουνάκης, Βίκυ Μοσχολιού: Σκουριασμένα χείλια (1981)

Το 1981 η Βίκυ Μοσχολιού βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της γνωρίζοντας πλέον και τη μεγάλη εμπορική καταξίωση με τα "Αρχοντορεμπέτικα" που μόλις είχαν κυκλοφορήσει, ενώ η καλλιτεχνική της πορεία ήδη σημείωνε μνημειώδεις κατακτήσεις με πιο πρόσφατες εκεί στη Lyra τις θαυμάσιες συνεργασίες της με τους συνθέτες Γιάννη Σπανό (1977) και Σταύρο Κουγιουμτζή (1979). 
Αίφνης λοιπόν βρέθηκε μπροστά σ' έναν καινούργιο και άγνωστο συνθέτη που δήλωνε ένθερμος θαυμαστής της και στεκόταν μπροστά της με δέος και φανερό τρακ. Όταν όμως ο νεαρός Σταμάτης Κραουνάκης της έπαιξε στο πιάνο κάποιες μελωδίες απ' τα πρωτόλεια εκείνα τραγούδια του, η μεγάλη ερμηνεύτρια δε δίστασε να εκδηλώσει τον ενθουσιασμό της και το αποτέλεσμα ήταν ένας ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών με τίτλο "Σκουριασμένα χείλια".
Από τα πολύ σημαντικά στοιχεία αυτού του δίσκου είναι φυσικά η παρουσία του στιχουργού Κώστα Τριπολίτη που υπογράφει τα εννιά από τα 12 τραγούδια, ενώ δύο είναι γραμμένα από τον ίδιο τον συνθέτη κι ένα, αυτό που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο, από την άγνωστη ως εκείνη τη στιγμή στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου στην παρθενική της δισκογραφική εμφάνιση. Σπουδαία λοιπόν όλα αυτά! Ο Τριπολίτης είχε ήδη μερικά χρόνια προϋπηρεσίας στο τραγούδι, αλλά εκείνη η χρονιά ήταν η πιο παραγωγική του, αφού εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε έξι συνολικά δίσκους ("Ραντάρ", "Επιβάτης", "Φράγμα", "Πίσω απ' τη βιτρίνα", "Το γαϊτανάκι της ζωής", "Σκουριασμένα χείλια")! Σαν έτοιμος από καιρό έκανε τη μεγάλη του εισβολή στη δισκογραφία, όπου και εδραιώθηκε αμέσως ως ισχυρή δύναμη στον τομέα της στιχουργίας.
Στη μουσική του Κραουνάκη διακρίνω μια μικρή αμηχανία ως προς το ύφος, καθώς ο συνθέτης μου φαίνεται πως ακόμη ψάχνει τον προσανατολισμό του. Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτεται και μια σφύζουσα μελωδική φλέβα, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μορφοποιήθηκε σε πανέμορφα τραγούδια, όπως τα "Κόκκινο κουμπί", "Σε θέλω", "Συχνότητα", "Τζετ" (το αγαπημένο μου) και το δυνατό ζεϊμπέκικο "Σκουριασμένα χείλια". Εντυπωσιακό επίσης και το τραγούδι "Επεμβαίνεις", γραμμένο στο ύφος του Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στην ερμηνεία του! 
Η ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού είναι καθηλωτική και αποπνέει μια βαθιά συγκίνηση, ενώ η φωνή της ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο, πάνω από το οποίο δε θα μπορέσει πια να προχωρήσει, καθώς στα αμέσως επόμενα χρόνια θα έρθει δυστυχώς και μάλλον πρόωρα η φωνητική της παρακμή.
Την ενορχήστρωση έκανε ο Νίκος Λαβράνος. Αξιοπρόσεκτο ότι στο εξώφυλλο δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του συνθέτη! Όπως εξομολογείται ο ίδιος, αυτό έγινε με απόφαση του Πατσιφά με τη δικαιολογία πως τάχα δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο εξώφυλλο! 
Διευκρινίζω ότι ο δίσκος γνώρισε δυο ψηφιακές επανεκδόσεις, από τις οποίες τη δεύτερη φιλοξένησε το περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον και το ανεξάρτητο τραγούδι "Του Αγίου Βαλεντίνου" που είχε κυκλοφορήσει το 1985 σε 45άρι.

(c) LP | Lyra | 1981 | πηγή: d58

2 σχόλια:

cnikola.tee6 είπε...

Οι στροφές του Πικ-Απ είναι αρρύθμιστες ...

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, έχεις δίκιο! Το διαπιστώνω με λύπη μου κι εγώ τώρα. Θα δω τι φταίει και θα φροντίσω σύντομα να κάνω νέα ψηφιοποίηση του δίσκου, οπότε θα ενημερώσω σχετικά...