Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη (1973)

Το 1973, εν μέσω των μεγάλων "έντεχνων" ηχογραφήσεων του Νίκου Ξυλούρη (Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος), κυκλοφορεί από τη Melophone ο δίσκος "Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη". Και πάλι περιέχονται ηχογραφήσεις παλιότερες συγκεντρωμένες στο συγκεκριμένο άλμπουμ με υλικό από την Κρήτη που ερμηνεύει ο μεγάλος τροβαδούρος με την κρυστάλλινη φωνητική του άρθρωση και το αψεγάδιαστο παίξιμο της λύρας.
Εκείνο που πρέπει να διευκρινίσω βέβαια είναι ότι ο δίσκος αυτός ουσιαστικά αποτελεί επανέκδοση εν πολλοίς του δίσκου "Μαντινάδες και χοροί", αφού τα οκτώ από τα δώδεκα τραγούδια είναι τα ίδια. Η διαφορά των δύο δίσκων περιορίζεται σε τέσσερα "ριζίτικα" τραγούδια που έχουν προστεθεί εδώ, τα οποία μας δίνουν και την ευκαιρία να τα συγκρίνουμε με τη διαφορετική και πιο φρέσκια ερμηνεία τους που καταγράφηκε στη βραβευμένη έκδοση των "Ριζίτικων" (1971) υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

(c) LP | Melophone | 1973 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/νίκος/d58

1 σχόλιο:

Tituto είπε...

Hi!! I'm sorry that I can't write in Greek, hope you can read english. I'm very interested in these Nikos Xilouris recordings, by far one of the best voices I've heard. Hope you will continue to post more of his discography. Just one request: is it possible to post this compilation? https://www.discogs.com/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9E%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-10/release/6167980

Thanks for all the postings, I really enjoy your blog, and I found and discovered a lot of new greek music stuff that I love. Have a great weekend :)