Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Το Κοντσέρτο για Βιολί του Μπραμς (Oistrakh, Klemperer)

Μετά από μια γερή αποτοξίνωση από τον Δισκοβόλο αυτές τις μέρες, επιστρέφω με μια ξεχωριστή μουσική πρόταση από την ανεξάντλητη δεξαμενή της λόγιας ευρωπαϊκής μουσικής και ειδικότερα από την ακμαία περίοδο του ρομαντισμού, δηλαδή της μουσικής μετά τον Beethoven που καλύπτει χοντρικά τον 19ο αιώνα μετά το 1820 περίπου.
Σας προτείνω λοιπόν ένα διαχρονικό διαμάντι της λόγιας ρομαντικής μουσικής, το εξαίσιο Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα, έργο 77, του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη Johannes Brahms (1833-1897). O Μπραμς υπήρξε πολυγραφότατος συνθέτης με σπουδαία έργα που καλύπτουν όλες τις λόγιες μουσικές φόρμες, με εξαίρεση την όπερα. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται και τέσσερα κοντσέρτα, δύο για πιάνο, ένα για βιολί κι ένα για βιολί και βιολοντσέλο. 
Το βιολιστικό του κοντσέρτο ολοκληρώθηκε το 1878 και έκανε πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά του 1879 στη Λειψία με σολίστ στο βιολί το σπουδαίο Αυστριακό βιολονίστα Joseph Joachim (1831-1907), ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε την περίφημη "καντέντσα" στο πρώτο μέρος. Το έργο είναι δομημένο στην κλασική τριμερή μορφή (γοργό-αργό-γοργό), αν και αρχικά ο συνθέτης σκόπευε να προσθέσει κι ένα scherzo πριν από το φινάλε, το οποίο τελικά δεν πραγματοποίησε. Το δεύτερο μέρος (Adagio) είναι μια υπέροχη λυρική μελωδία, ενώ το τρίτο ακολουθεί τη φόρμα του κλασικού rondo σε γοργό χορευτικό ρυθμό.
Η συγκεκριμένη εκτέλεση που σας προτείνω είναι ιστορική και μια από τις πλέον καταξιωμένες διαχρονικά στη δισκογραφική πορεία του έργου. Σολίστ είναι ο Σοβιετικός ογκόλιθος του βιολιού David Oistrakh (1908-1974), ενώ την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας διευθύνει ο μεγάλος Γερμανός αρχιμουσικός Otto Klemperer (1885-1973). Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1961, αλλά παρά την ηλικία της παραμένει λαμπερή και ολοζώντανη.

(c) LP | EMI/Columbia | 1961 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Ακούγεται (διαβάζεται) υπέροχο.