Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Τρεις σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν (Ashkenazy)

Άλλο ένα υπέροχο βινύλιο από την εποχή των αναλογικών ηχογραφήσεων της μεγάλης αγγλικής εταιρίας Decca που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Πρόκειται για τις τρεις πιο δημοφιλείς πιανιστικές συνθέσεις του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη της λόγιας μουσικής Ludwig van Beethoven (1770-1827). Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Σονάτες για Πιάνο αρ.8, 14 και 23, οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές ηλικιακές φάσεις του συνθέτη. Η 8η σονάτα, έργο 13, είναι γνωστή με τον τίτλο "Παθητική" και είναι το βασικό έργο, με το οποίο ο Μπετόβεν αποχαιρετά τον 18ο αιώνα, για να περάσει στον επόμενο, όταν η συνθετική του γραμμή άρχισε να γίνεται πιο απαιτητική προαναγγέλλοντας έντονα τον επερχόμενο ρομαντισμό. Η "Παθητική" σονάτα γράφτηκε το 1798 και δημοσιεύτηκε στη Βιέννη το 1799.
Η σονάτα αρ. 14, έργο 27 (αριθμός 2), γνωστή με την επωνυμία "Σονάτα του σεληνόφωτος", είναι ασφαλώς ένα οριακό έργο του συνθέτη, από τα πιο αγαπημένα του διαχρονικά και σίγουρα από τα ομορφότερα. Ιδιαίτερα το υποβλητικό αργό πρώτο μέρος αποτελεί σήμα κατατεθέν του συνθέτη και μια από τις ωραιότερες σελίδες της λόγιας μουσικής συνολικά. Η σύνθεση χρονολογείται στα 1801. Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνευσμένος από το έργο αυτό έγραψε το δικό του ομότιτλο ποιητικό αριστούργημα.
Τέλος, η σονάτα αρ. 23, έργο 57, που επιγράφεται ως "Appassionata" (δηλαδή επίσης "Παθητική"), αποτελεί άλλο ένα πολύ αγαπημένο έργο του Μπετόβεν, έργο πιο στιβαρό και υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων. Γράφτηκε στη διετία 1804-1805 και δημοσιεύτηκε το 1807.
Φυσικά η παγκόσμια δισκογραφία κοσμείται με αμέτρητες ηχογραφήσεις των τριών αυτών αριστουργημάτων και όλοι οι μεγάλοι πιανίστες υπογράφουν στο ρεπερτόριό τους μερικές σπουδαίες εκτελέσεις. Μεταξύ αυτών βεβαίως και ο σπουδαίος Ρώσος πιανίστας και αρχιμουσικός Vladimir Ashkenazy (γενν. 1937), ο οποίος έχει στο ενεργητικό του την ερμηνεία όλων των πιανιστικών έργων του Μπετόβεν εκεί στα τέλη του '70 για λογαριασμό της Decca. Δεξιοτεχνική άνεση, διαυγής απόδοση του ρυθμικού και μελωδικού ανάγλυφου των τριών έργων και πεντακάθαρη ηχογράφηση συνιστούν ασφαλώς μια μεγάλη στιγμή της κλασικής δισκογραφίας.

(c) LP | Decca/London | 1979/1981 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

1 σχόλιο:

Γεωργία είπε...

Πολύ όμορφη μουσική πρόταση!