Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Μνήμη Χριστόφορου Λιοντάκη (1945-2019)

Αφιέρωμα στη μουσική της Κρήτης έχουμε αυτές τις μέρες και ιδού που η συγκυρία μας υποχρεώνει ξαφνικά να αναφερθούμε σ' ένα άλλο εκλεκτό τέκνο της Κρητικής γης που ανήκει σε διαφορετικό δημιουργικό πεδίο, αυτό της ποίησης. 
Δυστυχώς η αφορμή δόθηκε από έναν απροσδόκητο θάνατο: Έφυγε λοιπόν σήμερα από τη ζωή ο σημαντικός μεταπολεμικός ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης., ο οποίος γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο. Γραμματολογικά εντάσσεται στη λεγόμενη "Γενιά του '70" μιας και η πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο "Το τέλος του τοπίου" κυκλοφόρησε το 1973. Για το έργο του "Με το φως" (1999) απέσπασε το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ έχει δεχθεί ανώτατες τιμητικές διακρίσεις τόσο από τη γενέθλια πόλη του, όσο και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα ιταλικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελοποίηση ποιημάτων του από δύο εκλεκτούς μας συνθέτες. Πρώτος ο Θανάσης Νικόπουλος στο δίσκο του "Μοναχικοί σαλτιμπάγκοι" (1987) συμπεριέλαβε το ποίημα του Λιοντάκη "Ο έρωτας δεν ήτανε δοσμένος" και αρκετά χρόνια αργότερα άλλο ένα ("Αθώος ιχθύς") στο δίσκο "Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας" (2001).
Πιο συστηματικά ασχολήθηκε με την ποίησή του ο Θάνος Μικρούτσικος στο δίσκο του "Ποίηση με μουσική" (1997), όπου μαζί με ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη περιλαμβάνεται και μια μεγάλη ενότητα με τα εξής ποιήματα του Λιοντάκη: "Υπάρχει ακόμα χώρος", "Ήχος κλεισμένος", "Χειμώνας-άνοιξη", "Στην όχθη της λογικής", "Μινώταυρος", "Χρόνος και σταγόνες βροχής", "Δεν ήμουν κομπάρσος", "Ν' αλλάξει αίμα", "Πλατεία γεμάτη θάματα" και "Με αλκοόλ, νερό και πάγο". Ερμηνεύει ο Κώστας Θωμαΐδης. 

Τέλος, το 2009 από τη σειρά "Ελληνική Ποίηση" - Εποχή 2η της Lyra εκδόθηκε ο δίσκος "Ο Χριστόφορος Λιοντάκης διαβάζει Λιοντάκη", όπου ο ίδιος ο ποιητής διαβάζει ποιήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: