Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Μάνος Λοΐζος: Σπάνιες ερμηνείες (1962-1980)

Ο Μάνος Λοΐζος (1937-1982) ανήκει αναμφισβήτητα στο εκλεκτότερο κομμάτι εκείνης της ευλογημένης γενιάς συνθετών του '60 που αναδεύει ακατάπαυστα τη μνήμη και την ευαισθησία μας. Και μάλιστα ο Μάνος, παρά τη μακρόχρονη "απουσία" του από τα εγκόσμια, 37 ολόκληρα χρόνια ήδη, έχει κατακτήσει μια υστεροφημία που μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, καθώς τα τραγούδια του εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να περνούν στις νεότερες γενιές παραμένοντας πάντα φρέσκα και χυμώδη με την ίδια οξύμωρη σχέση απέναντι στο χρόνο που έχει το παλιό κρασί!
Στα είκοσι σχεδόν δημιουργικά του χρόνια ο Μάνος Λοΐζος δεν έγραψε και πολλά τραγούδια, λίγο περισσότερα από τα εκατό, αλλά συγκριτικά με άλλους ομοτέχνους του είναι ίσως ο συνθέτης με τον υψηλότερο δείκτη δημοφιλίας των τραγουδιών του, αφού κανένα δεν είναι μέτριο ή αδιάφορο, ακόμη κι αν δεν προοριζόταν για την επίσημη δισκογραφία, αλλά γράφτηκε κατά παραγγελία για διάφορες σκηνικές ανάγκες (κινηματογράφος, θέατρο). 
Επειδή λοιπόν όλα τα τραγούδια της επίσημης δισκογραφίας του Μάνου Λοΐζου είναι πασίγνωστα και πολυτραγουδισμένα, σκέφτηκα να συγκεντρώσω σε μια μεγάλη συλλογή τα "άλλα" τραγούδια του, τα δεύτερα, ας πούμε. Αυτά που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο κυρίως ή ηχογραφήθηκαν για διάφορες άλλες περιστάσεις ή ακόμα δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ στο στούντιο, αλλά μας διασώζονται σε πρόχειρες οικιακές ηχογραφήσεις με φτηνά μηχανήματα και αντίστοιχα μέτρια έως κακή ποιότητα ηχοληψίας. 
Η συλλογή που σας παρουσιάζω περιλαμβάνει 37 τραγούδια, μερικά γνωστά μέσα από άλλες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις και μερικά παντελώς άγνωστα και ανέκδοτα. Τα περισσότερα προέρχονται από τις ταινίες: "Μπετόβεν και μπουζούκι" (1965), "Το λεβεντόπαιδο" (1969), "Η νεράιδα και το παλικάρι" (1969), "Πρόκληση" (1970), "Η ιδιωτική ζωή μου" (1971), "Διακοπές στην Κύπρο μας" (1971), "Η Αλίκη δικτάτωρ" (1972). Δυο από τα ανέκδοτα τραγούδια της ταινίας "Μπετόβεν και μπουζούκι" έχουν στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στη μοναδική της συνεργασία με τον συνθέτη! Παρόλο που φρόντισα να αποφύγω όσα τραγούδια έχουν ενταχθεί στην επίσημη δισκογραφία του συνθέτη, έχω συμπεριλάβει κατ' εξαίρεση το πρώτο δισκογραφημένο τραγούδι του, το "Τραγούδι του δρόμου" (ηχογρ. 1962) σε ποίηση Λόρκα μεταφρασμένο από τον Νίκο Γκάτσο, στη μοναδική επίσης συνάντηση του συνθέτη με τον μεγάλο στιχουργό, σε αντίθεση με την ευρεία συνεργασία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος κι εδώ καταλαμβάνει συντριπτικά τη μερίδα του λέοντος. Μεταξύ των τραγουδιών έχουμε κι ένα ακυκλοφόρητο 45άρι του 1967 με τη Μαρινέλλα, το οποίο δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει λόγω του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, ενώ στη συνέχεια ξεχάστηκε οριστικά! Έχουμε επίσης ένα ανέκδοτο τραγούδι γραμμένο για το θεατρικό έργο "Οι κουραμπιέδες" (1977) που παρουσιάστηκε στην ελληνική τηλεόραση. Τέλος, έχουμε ένα μικρό δείγμα από τον κύκλο μελοποιημένων ποιημάτων "Γράμματα στην αγαπημένη" του Ναζίμ Χικμέτ από μια ανέκδοτη ηχογράφηση με τη φωνή του Μανώλη Ρασούλη.
Οι ερμηνευτές των τραγουδιών είναι κυρίως ηθοποιοί, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Άννα Φόνσου, η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Ελένη Ανουσάκη και η Δώρα Σιτζάνη. αλλά και γνωστοί τραγουδιστές, όπως η Kλειώ Δενάρδου, η Αλέκα Μαβίλη, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου και ο Νίκος Δημητράτος. Και φυσικά ο ίδιος ο Μάνος Λοΐζος με την υπέροχη και τόσο εκφραστική φωνή του.

(c) Συλλογή 1962-1980 | Various Labels & Ανέκδοτες ηχογραφήσεις | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: