Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Νίκος Κυπουργός: Rom (1989)

Ολοκληρώνουμε σήμερα αυτό το δειγματοληπτικό αφιέρωμα στην πλουσιότατη σκηνική μουσική του Νίκου Κυπουργού επιστρέφοντας στις απαρχές αυτής της γόνιμης πορείας, στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν ο συνθέτης δεν είχε ακόμη απογαλακτιστεί πλήρως από τη βαριά σκιά του Μάνου Χατζιδάκι. Γιαυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη δουλειά εκδόθηκε από τον Σείριο.
Αναφέρομαι στο soundtrack της ταινίας "Rom" που σκηνοθέτησε και πάλι ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης κι έλαβε μέρος το 1990 στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας το βραβείο μουσικής. 
Το θέμα της ταινίας αναφέρεται στη ζωή των τσιγγάνων (rom) κι αυτό έχει επηρεάσει άμεσα τα χρώματα που κυριαρχούν στις μελωδίες του συνθέτη. Κυριαρχούν οι ήχοι του τσιγγάνικου παθητικού βιολιού, του κλαρίνου και των κρουστών. Η εξαίσια μελωδία του track 16 ("Ταμάρα") - που την έχουμε ακούσει και με στίχους τραγουδισμένη από την Ελευθερία Αρβανιτάκη - αποτελεί διασκευή αυθεντικού τσιγγάνικου σκοπού. Το ομότιτλο τραγούδι έχει στίχους άγνωστου ποιητή, ενώ τα υπόλοιπα γράφτηκαν εκ των υστέρων πάνω σε μελωδίες της ταινίας από τον Σταμάτη Δαγδελένη, με εξαίρεση το ωραιότατο "Τραγούδι της τσιγγάνας" που έχει στίχους του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη (1859-1951) παρμένους από το μυθιστόρημά του "Το βοτάνι της αγάπης".
Ερμηνεύουν η ηθοποιός Δώρα Μασκλαβάνου, ο 15/χρονος (τότε) τσιγγάνος τραγουδιστής Κώστας Παυλίδης και ίδιος ο συνθέτης. Στο βιολί είναι ο Μιχάλης Βοριάς, στο κλαρίνο ο Νίκος Γκίνος και στα κρουστά ο Γιάννης Νικολακόπουλος.

(c) CD | Σείριος | 1989 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: