Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Μιχάλης Βιολάρης αρ. 1 (1968)

Χωρίς αμφιβολία ο Μιχάλης Βιολάρης (Λευκωσία, 1944) αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ελληνική δισκογραφία κι ένα από τα βαριά όπλα της Lyra στα χρόνια του Νέου Κύματος, αλλά και μετέπειτα, αφού για μία τουλάχιστον δεκαετία, αρχής γενομένης από το 1967, ηχογράφησε εκατοντάδες τραγούδια, μεταξύ των οποίων αριθμούνται σε αρκετές δεκάδες τα τραγούδια εξαιρετικής ποιότητας που αποδείχθηκαν διαχρονικά και κλασικά.
Η πρώτη δειλή δισκογραφική εμφάνιση του Μιχάλη Βιολάρη εντοπίζεται το 1966 με κάποιες ηχογραφήσεις δικών του τραγουδιών στην ετικέτα Violaphone που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Το 1967 όμως άνοιξε ο δρόμος της μεγάλης του καριέρας, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό της Lyra κι άρχισε να ηχογραφεί με εντατικούς ρυθμούς τραγούδια σημαντικών συνθετών με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στις δυο ποιητικές Ανθολογίες του Γιάννη Σπανού, αλλά και σε δίσκους του Λίνου Κόκοτου (Οι ώρες, Το θαλασσινό τριφύλλι), του Γιάννη Γλέζου (Η Ελένη του Μάη), του Γιώργου Κοντογιώργου (Παράθυρο στη θάλασσα), του Γιώργου Κριμιζάκη, του Βασίλη Κουμπή, του Γιώργου Κοτσώνη και πολλών άλλων εκλεκτών δημιουργών της νεοκυματικής και μετανεοκυματικής εποχής.
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Μιχάλη Βιολάρη εκδόθηκε το 1968 υπό την ετικέτα Zodiac της Lyra και κατά τα συνήθη της εποχής δεν ήταν παρά μια συλλογή σκόρπιων ηχογραφήσεων που ήδη είχαν κυκλοφορήσει στις 45 στροφές. Από την πρώτη "Ανθολογία" του Γιάννη Σπανού έχουν επιλεγεί δύο κλασικά τραγούδια ("Τρεις νέοι", "Παιδί μου ώρα σου καλή"). Ο ίδιος συνθέτης υπογράφει άλλα τρία λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, πολύ όμορφα επίσης, αν και λιγότερο γνωστά ("Ο αλήτης", "Μην κλαις για μένανε", "Στα δικά σου σκαλοπάτια")
Εδώ έχουμε επίσης δυο υπέροχα τραγούδια του Λίνου Κόκοτου ("Τούτο το πρωί", "Ασημένιο φύλλο"). Το πρώτο το είχε ερμηνεύσει επίσης και ο Γιώργος Ζωγράφος, ενώ το δεύτερο εντάχθηκε την επόμενη χρονιά και στο άλμπουμ "Οι ώρες". Επίσης ο κιθαριστής Βασίλης Τενίδης υπογράφει άλλα δυο τραγούδια, από τα οποία το ένα ("Ποια γωνιά") γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ σε δεύτερη εκτέλεση έχουμε το τραγούδι "Βρέχει ο Θεός" των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Σταμάτης Κόκοτας.
Τι άλλο; Α, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικό: Ο δίσκος έχει και δυο συνθέσεις του ίδιου του Μιχάλη Βιολάρη από την ενδιαφέρουσα σειρά των "κυπριακών" του τραγουδιών. Είναι τα τραγούδια: "Αρκείς τζιαι πέθανα" (Αργείς και πέθανα) και "Έλα να σμίξουμεν τα θκυο" βασισμένα σε στίχους Ανδρέα Γρηγορίου και Χρήστου Χασάπη. Όμορφες μελωδίες με έντονο κυπριακό χρώμα.

(c) LP | Lyra/Zodiac | 1968 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: