Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο Γιώργος Ζωγράφος τραγουδά... (1984)

Κλείνω σήμερα το μικρό αυτό αφιέρωμα στην αναλογική δισκογραφία του Γιώργου Ζωγράφου με μία ακόμη συλλογή τραγουδιών του που εξέδωσε η Lyra το 1984. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συλλογής είναι ότι περιλαμβάνει κυρίως επανεκτελέσεις σπουδαίων τραγουδιών που έγραψαν οι δυο μεγάλοι μας συνθέτες, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. 
Στην πρώτη πλευρά λοιπόν βρίσκουμε ολόκληρο τον κύκλο "Μαουτχάουζεν" του Μίκη Θεοδωράκη πάνω σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη που είχε ερμηνεύσει νωρίτερα η Μαρία Φαραντούρη. Η δεύτερη όψη ξεκινάει με δυο επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ("Τέσσερις στρατηγοί", "Ο Ροβινσών στη Μύκονο") που πρώτοι είχαν ερμηνεύσει αντίστοιχα ο Γιώργος Μούτσιος και ο Γιώργος Ρωμανός.
Στο δίσκο περιλαμβάνονται επίσης τρία αριστουργηματικά τραγούδια για φωνή και κιθάρα του Νίκου Μαμαγκάκη σε στίχους του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού ("Ανθή", "Πέτρινα λουλούδια", "Εφτά ψαράδες"), τα οποία παράλληλα είχε τραγουδήσει και ο Γιάννης Πουλόπουλος. Μαζί μ' αυτά και η μοναδικής τρυφερότητας και ομορφιάς μπαλάντα του ίδιου συνθέτη "Αγάπη" σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, ένα τραγούδι του Λίνου Κόκοτου ("Τούτο το πρωί") που είχε ερμηνεύσει και ο Μιχάλης Βιολάρης, καθώς κι άλλα δυο τραγούδια των Βασίλη Τενίδη και Αλέκου Κασσιανού.

(c) LP | Lyra | 1984 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Ευχαριστώ για το μικρό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζωγράφο και για όσα μας θύμισες ειδικά όταν τραγουδούσε στην Απανεμιά και λίγο πριν το χάραμα για να μας διώξει μας τραγουδούσε το <>