Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Τζένη Βάνου: Σ' αγαπώ (1972)

Χωρίς αμφιβολία η Τζένη Βάνου υπήρξε από τις ωραιότερες φωνές της δεκαετίας του '60. Η πρώτη πενταετία εκείνης της χρυσής για το ελληνικό τραγούδι δεκαετίας στάθηκε και η πλέον ακμαία για τη σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία ηχογράφησε δεκάδες λαοφιλέστατα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ και εξακολουθούν να ακούγονται ευχάριστα είτε στις δικές της πρώτες εκτελέσεις, είτε σε πάμπολλες επανεκτελέσεις που τα επαναφέρουν ασταμάτητα στο προσκήνιο. Υπηρέτησε το λεγόμενο "ελαφρό" τραγούδι στην όψιμη φάση του και υπήρξε η πρώτη Μούσα του δαιμόνιου συνθέτη Μίμη Πλέσσα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η Τζένη Βάνου βρέθηκε στη Minos, όπου και ξεκίνησε μια νέα φάση της καριέρας της μετακινούμενη στο είδος του ελαφρολαϊκού ερωτικού τραγουδιού, όπου σημείωσε μάλιστα αρκετές επιτυχίες, πριν επέλθει η παρακμή στο τέλος εκείνης της δεκαετίας και η ίδια περιπέσει σε ένα τραγούδι χαμηλής αισθητικής και ευρείας κατανάλωσης.
Στο μεσοδιάστημα των δύο μεγάλων φάσεων της καριέρας της, εκεί στα τέλη του '60 και στις αρχές του '70, ένιωσε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μουσικού της προσανατολισμού. Αφήνοντας λοιπόν πίσω τις σημαντικές συνεργασίες της με τη Philips και τη Lyra και πριν καταλήξει στη Minos, βρήκε για λίγο καταφύγιο στη μικρή εταιρία Panivar, όπου ηχογράφησε κάμποσα τραγούδια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, με λαμπερή εξαίρεση το τεράστιο ποπ σουξέ "Σ' αγαπώ" που της έγραψε ο Νίκος Μαμαγκάκης για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας "Η λεωφόρος του μίσους" του Νίκου Φώσκολου.
Το 1972 λοιπόν η Panivar έδωσε στην κυκλοφορία το προσωπικό άλμπουμ της Τζένης Βάνου "Σ' αγαπώ", όπου συγκεντρώθηκαν οι καλύτερες στιγμές της συνεργασίας τους. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα άνισα και ετερόκλητου ύφους τραγούδια, ελαφρά, ποπ κι ελαφρολαϊκά, που έγραψαν οι Νίκος Μαμαγκάκης (το ομώνυμο), Κώστας Κλάββας, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Γεράσιμος Λαβράνος και Κώστας Γιαννίδης (σε επανεκτέλεση). Το ίδιο άλμπουμ εκδόθηκε δυο φορές με διαφορετικά εξώφυλλα από την Panivar, παράλληλα κυκλοφόρησε και με την ετικέτα Olympia με διαφορετικά εξώφυλλα, ενώ η νεότερη επανέκδοσή του το 2004 ήταν ψηφιακή με διαφορετικά και πάλι εξώφυλλα!

(c) LP | 1972 | Panivar | πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν Κάποιοι Δίσκοι Της Κολοσσιαίας Ελληνίδας Ερμηνεύτριας: Τζένης Βάνου, Που Δεν Κυκλοφόρησαν Ποτέ Ψηφιακά Π.Χ.:

01). Αγάπησα Αμάρτησα (1975),
02). Έλα (1976),
03). Άν Μ' Αγαπούσες (1976),
04). Να Μ' Αγαπάς (1977),
05). Έχασα Εσένα (1978),
06). Άκουσε Με (1979),
07). Τις Ώρες Που Σε Θέλω (1981),
08). Μπορώ (1982),
09). Αγάπη Σημαίνει Θυσία (1983),
10). Και Μου 'Δωσες Αγάπη (1987),
11). Μόνη (1989).

Εάν Καταφέρεις Και Αναρτήσεις Κάποιους Δίσκους Από Την Λίστα Της Τζένης Βάνου Που Σου Έχω Προσφέρει Γραπτώς Εδώ Στο Μέγα-Κανάλι Σου, Θα Προσφέρεις Μεγάλη Υπηρεσία Με Σκοπό Την Αξιοποίηση Της Παλιάς Αλλά Και Κορυφαίας Ελληνικής Δισκογραφίας Μάς.
Και Κάτι Ακόμα, Μέγα-Καρντάση Δημήτριε Πατριωτάρα Μου, Σου Υποσχέθηκα Κάτι Από Καιρό Και Δεν Το Έκανα Πράξη Ακόμα Απεναντί Σου Με Σκοπό Να Στο Στείλω:

Γιώργος Ν. Κάρτερ (7 Χρόνια Δικτατορία) Minos Emi (CD) 1995

Αναμένεις Αυτήν Την Εβδομάδα Με Σκοπό Να Το Παραλάβεις Από Εμένα Τον Ίδιο. Καθυστερώ Και Εγώ Σε Ορισμένες Υποχρεώσεις, Μέγα-Καρντάση Δημήτριε Πατριωτάρα Μου, Ένεκα Οι Δουλειές Που Έχω Και Εγώ Σαν Άνθρωπος Όπως Όλοι Μάς.