Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Αντώνης Κατινάρης: Αυταπάτες (1975)

Με τον κύκλο τραγουδιών "Αυταπάτες" που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1975, ο λαϊκός συνθέτης και μπουζουξής Αντώνης Κατινάρης ολοκληρώνει την πιο παραγωγική του δισκογραφική τριετία με τις τέσσερις καλύτερες προσωπικές του δουλειές (Μπαγλαμάδες και μπουζούκια, Νεώτερα κι ανώτερα, Συναναστροφές, Αυταπάτες) που είχαν για ερμηνευτές μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως η Πόλυ Πάνου, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Λευτέρης Μυτιληναίος και ο Κωστής Χρήστου. Τα επομενα χρόνια αραίωσε σταδιακά την παρουσία του ερμηνεύοντας συνήθως ο ίδιος τα τραγούδια του, χωρίς ιδιαίτερη πάντως απήχηση στο κοινό, μέχρι τη σταδιακή απόσυρσή του από το προσκήνιο.
Ο δίσκος "Αυταπάτες" περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, όλα σε στίχους του σταθερού του συνεργάτη Θάνου Σοφού. Εδώ ο συνθέτης δείχνει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα προς την πλευρά του ελαφρολαϊκού ήχου που είχε δοκιμάσει πετυχημένα την προηγούμενη χρονιά με τον Σταμάτη Κόκοτα. Γιαυτό και στην ερμηνεία των τραγουδιών, πλάι στην Πόλυ Πάνου, καθαρή εκπρόσωπο του ορθόδοξου λαϊκού τραγουδιού, έχουμε επίσης τον Λευτέρη Μυτιληναίο και τον Κωστή Χρήστου που εκείνη την εποχή αποτελούσαν μπροστάρηδες του ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου. Ο ίδιος ο συνθέτης επίσης συμμετέχει ως ερμηνευτής κλείνοντας κάθε πλευρά του δίσκου.

(c) CD | EMI Columbia | 1975 | Πηγή: Νίκος/d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Δυστυχώς τα τραγούδια από τους δίσκους αυτούς δεν ήταν αντάξια της μουσικής προσωπικότητας του άξιου σολίστα και συνθέτη για διάφορους λόγους. Αυτά που έχουν ενδιαφέρον είναι τα τραγούδια που ηχογράφησε λίγο μετά με τον Κώστα Κόλλια και τον Γιώργο Μαργαρίτη.