Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Μιχάλης Βιολάρης αρ. 3 (1970)

Το 1970 ο Μιχάλης Βιολάρης παρουσίασε την 3η προσωπική του δουλειά παράλληλα με την κυκλοφορία από τη Zodiac και μιας συγκεντρωτικής συλλογής με τα "Κυπριακά" τραγούδια του που είχαν συμπεριληφθεί στους  προσωπικούς του δίσκους.
Το 1970 βρισκόμαστε πια σε μια εποχή που το Νέο Κύμα είχε ολοκληρώσει ουσιαστικά τον κύκλο του. Ακόμη βέβαια ηχογραφούνταν κάποια τραγούδια με νεοκυματικούς απόηχους, αλλά ήδη ο κυριάρχος ήχος της Lyra είχε πάρει πιο λαϊκούς δρόμους. 
Μοιραία και το ρεπερτόριο των παλιών εκπροσώπων του Νέου Κύματος προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα, πράγμα που είναι εμφανές και σ' αυτή τη δουλειά του Μιχάλη Βιολάρη. Έτσι, πλάι στους παλιούς νεοκυματικούς συνθέτες, όπως ο Λίνος Κόκοτος, ο Βασίλης Κουμπής και ο Σπύρος Παππάς, έχουμε και καινούργια ονόματα, όπως του Γιώργου Κριμιζάκη, του Χάρη Λυμπερόπουλου ή του Γιώργου Κοτσώνη που ανανεώνουν το μουσικό πρόσωπο του ερμηνευτή. Μαζί τους και δύο παλιοί μάστορες του τραγουδιού, όπως ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιώργος Κατσαρός, ο καθένας με το ξεχωριστό του και αναγνωρίσιμο ύφος.
Ο δίσκος περιλαμβάνει αρκετά όμορφα τραγούδια. Ανάμεσά τους δυο ωραίες συνθέσεις του Βασίλη Κουμπή, μία από τις οποίες, το δυνατό ζεϊμπέκικο "Ο Χαρίλαος" σε στίχους Κώστα Γεωργουσόπουλου, αποτελεί μια από τις εμβληματικές ερμηνευτικές στιγμές του Βιολάρη. Από τον κύκλο "Οι ώρες" του Λίνου Κόκοτου που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά, επιλέχθηκε το υπέροχο "Στα χείλη μας ακόμα το φιλί" σε στίχους Αργύρη Βεργόπουλου. Εδώ έχουμε επίσης και την πολυτραγουδισμένη "Στέλλα" του Γιώργου Κριμιζάκη σε στίχους Σώτιας Τσώτου που είχαν ερμηνεύσει νωρίτερα ο Κώστας Βενετσάνος και ο Γιώργος Μαρίνος. Με το τραγούδι "Έτο" ο Γιώργος Κατσαρός και ο Πυθαγόρας μας μεταφέρουν στους τοπικούς ηχοχρωματισμούς της κερκυραϊκής παράδοσης. Στο τραγούδι "Σαλονικιά" του Σπύρου Παππά συμμετέχει στα φωνητικά και η Πόπη Αστεριάδη.

Αλλά η κορυφαία στιγμή του δίσκου είναι το συγκλονιστικό "Αν βουληθώ" του Μίμη Πλέσσα που γράφτηκε για την ταινία "Το νησί της Αφροδίτης" (1969) βασισμένο σε κυπριακή λαϊκή ποίηση.

(c) CD/LP | Lyra | 1970 | Πηγή: tzil./d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή με τριβελίζει καιρό τώρα και επειδή πιάστηκες με τον Βιολάρη και επειδή πέρασε καιρός από τότε που στο πρωτοζήτησα , θα ξαναπαρακαλέσω για κάτι σχετικό.
Το 1979 κυκλοφόρησε ο δίσκος του "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ" (Zodiac-88079).
Τίποτα το ιδιαίτερο,αναμασήματα από άλλους δίσκους του ΕΚΤΟΣ από το 11 κομμάτι (Β 5).
Έχει τίτλο "Η Λουλού" και δεν μπορώ να το βρω.
Μήπως;

nikos4 είπε...

Πάντως με μία έκδοση που είχε βγάλει η Legend πριν λίγα χρόνια με τίτλο Δισκογραφία , βλέπεις το πόσα πολλά και καλά τραγούδια είχε πει...