Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Γιάννης Σπανός: Εκείνο το καλοκαίρι (1971)

To 1971 o Γιάννης Σπανός μας χάρισε ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά soundtrack όλων των εποχών για την εγχώρια παραγωγή, τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας "Εκείνο το καλοκαίρι" που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης και πρωταγωνίστησαν ο Λάκης Κομνηνός και η Έλενα Ναθαναήλ. Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο μελό με δυσάρεστο φινάλε που μοιάζει εμφανώς επηρεασμένο από τη διάσημη ταινία της εποχής "Love Story", η οποία επίσης είχε ανάλογο τραγικό φινάλε.
Κι αν στο "Love Story" o Γάλλος συνθέτης Francis Lai μας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με το υπέροχο μουσικό θέμα της ταινίας, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Γιάννης Σπανός - αναθρεμμένος άλλωστε μουσικά επίσης στη Γαλλία - έγραψε την ελληνική εκδοχή του "Love Story" και μάλιστα με μια γενναιοδωρία ακόμη μεγαλύτερη σε πλούτο μελωδιών και τρυφερών τραγουδιών, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ στην εποχή τους και μπορούν πάντα να ακούγονται με συγκίνηση. Η μουσική του μάλιστα κέρδισε και το πρώτο βραβείο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Το soundtrack που εκδόθηκε αμέσως από την Columbia περιλαμβάνει τρία τραγούδια ("Ένα καλοκαίρι", "Μαζί σου στην ακρογιαλιά", "Σαν με κοιτάς") σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου, παλιού συνεργάτη του συνθέτη από τα χρόνια του Νέου Κύματος. Τα ερμηνεύουν αισθαντικά ο Γιάννης Φέρτης και η Αφροδίτη Μάνου
Το υπόλοιπο μέρος του soundtrack είναι πλημμυρισμένο με ευαίσθητες ατμοσφαιρικές μελωδίες βασισμένες στα θέματα των τραγουδιών, με εξαίρεση το εξαίσιο θέμα "Στα κύματα" που αργότερα έγινε κανονικό τραγούδι με τη φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου με τίτλο "Αν μ' αγαπάς". Υπέροχη στιγμή του δίσκου η μεταγραφή του τραγουδιού "Σαν με κοιτάς" για δυο κιθάρες παιγμένες από τον Βασίλη Τενίδη και τον Τίτο Καλλίρη.

(c) LP | EMI Columbia | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: