Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Angélique Ionatos: Récital (1986)

Πριν από μία εβδομάδα, στις 7 Ιουλίου 2021, έφυγε από τη ζωή μια υπέροχη Ελληνίδα, η Αγγελική Ιωαννάτου (Ionatos), πολύ πρόωρα δυστυχώς, στα 67 της μόλις χρόνια, έχοντας ωστόσο προλάβει να χτίσει ένα κολοσσιαίο έργο εκεί στη δεύτερη πατρίδα της το Παρίσι, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μετά την αρχική της εγκατάσταση στο Βέλγιο με τον αδελφό της Φώτη, αξιόλογο επίσης μουσικό. 
Υπηρέτησε τη μουσική τέχνη με δημιουργικό τρόπο πατώντας στο στέρεο έδαφος της ελληνικής ποίησης, την οποία παρουσίασε στο γαλλικό κοινό μέσα από αλλεπάλληλες ηχογραφήσεις και πάντα στην ελληνική γλώσσα! Κατάφερε μάλιστα δυο φορές (1973, 1978) να κατακτήσει το βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros που την κατέστησε αυτομάτως διακεκριμένο μέλος της γαλλικής μουσικής σκηνής!
Έχουμε δει παλιότερα ένα μεγάλο μέρος της εκλεκτής δισκογραφίας της Αγγελικής εδώ στο Δισκοβόλο. Θυμίζω ότι κατά την περίοδο 1972-1983 ηχογραφούσε στην εταιρία Arc en ciel, ενώ κατά το διάστημα 1984-1997 συνεργάστηκε με την εταιρία Auvidis, για να ακολουθήσει η συνεργασία της με τη Naive και περιστασιακά με τη Siviana, ενώ ο αποχαιρετιστήριος δίσκος της το 2015 εκδόθηκε από την Ici d' ailleurs με τον σημαδιακό τίτλο "Reste la lumiere" (Μένει το φως), για να μας θυμίζει πάντα τη λάμψη μιας μαγικής τέχνης που άφησε στο σύντομο διάβα της από τη ζωή αυτή η σπουδαία δημιουργός! 
Ιδού τα προηγούμενα αφιερώματά μας στην Αγγελική:
1972. Resurrection (Ανάσταση)
1979. I palami sou (Η παλάμη σου)
1981. La foret des hommes (Το δάσος των ανθρώπων)
1983. O helios o heliatoras (Ο ήλιος ο ηλιάτορας)
1984. Marie des Brumes (Μαρία Νεφέλη)
1988. Le monogramme (Το μονόγραμμα)
1991. Sappho de Mytilene (Σαπφώ)
1992. O erotas (Ο έρωτας)
1994. Mia thalassa (Μια θάλασσα, μουσική Μίκη Θεοδωράκη)
1996. Parole de Juillet  (Ιουλίου λόγος)
Θέλω σήμερα να προσθέσω στα παραπάνω και ένα εξαιρετικό δείγμα της ακαταμάχητης σκηνικής παρουσίας της Αγγελικής από μια ζωντανή της ηχογράφηση στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού που εκδόθηκε το 1986 από την Auvidis με το λιτό τίτλο "Récital". Ακούγεται ένα μικρό απάνθισμα της μέχρι τότε μουσικής της διαδρομής με έμφαση πάντα στην ελληνική ποίηση, κυρίως του αγαπημένου της Οδυσσέα Ελύτη από τα έργα "Άξιον Εστί", "Ο ήλιος ο ηλιάτορας" και "Μαρία Νεφέλη". Μαζί με δικές της συνθέσεις περιλαμβάνονται και συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Ξυδάκη και του Gianni Esposito, ενώ η συναυλία κλείνει με ένα νανούρισμα της Θάσου. Ερμηνεύει με συγκλονιστικό πάθος η Αγγελική παίζοντας με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία την κιθάρα της. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο για μια μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, η οποία παραμένει ουσιαστικά  άγνωστη στην πατρίδα της!

(c) CD | Auvidis | 1986 | Πηγή: d58


1 σχόλιο:

Λούκας είπε...

Έφυγε ένα μεγάλο αστέρι.. Καλό ταξίδι.
Είναι πολύ λυπηρό να μην υπάρχει ούτε μια μικρή αναφορά στα ΜΜΕ
"Η Ελλάδα πάντα με πληγώνει"