Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Γιάννης Σπανός: Το Συμπόσιο (1972/2006)

Κατά τη διετία 1972-73 ο Γιάννης Σπανός είχε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα, αφού μαζί με τη θεατρική μουσική για τη "Γλυκιά Ίρμα", αλλά και τον ωραίο κύκλο τραγουδιών "Μέρες αγάπης", μας παρουσίασε άλλες δύο πολύ αξιόλογες κινηματογραφικές δουλειές για τις ελληνικές παραγωγές "Το Συμπόσιο" και "Παύλος Μελάς". Κοινό στοιχείο και των δύο αυτών soundtrack η παρουσία του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά με δυο μελοποιημένα ποιήματα από τον συνθέτη που ήδη μας είχε δώσει υψηλά δείγματα της μελοποιητικής του τέχνης μέσα από τις δύο ποιητικές του "Ανθολογίες" (1967/68).
Η ταινία "Το Συμπόσιο" γυρίστηκε το 1972 από τον Δημήτρη Κολλάτο βασισμένη στον φιλοσοφικό διάλογο "Συμπόσιον" του Πλάτωνα. Σενάριο, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικός ρόλος από τον ίδιο που έφτιαξε μια ταινία αμφισβητούμενης καλλιτεχνικής αξίας ως μια σπουδή πάνω στην πολυμορφία και πολυσημία του έρωτα. 
Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτό το αμφιλεγόμενο φιλμ διαθέτει ένα ακαταμάχητο προσόν: Την ευρηματική, πάντα μελωδική και άκρως ατμοσφαιρική ψυχεδελικών αποχρώσεων μουσική του Γιάννη Σπανού με παραγωγό μάλιστα τον διάσημο Γάλλο συνθέτη και ενορχηστρωτή Michel Legrand, αλλά και την κόρη του σοπράνο Christiane Legrand στα φωνητικά. Το τραγούδι "Άφτιαστο κι αστόλιστο" σε ποίηση Κωστή Παλαμά ερμηνεύει η Angela, σε δεύτερη βέβαια εκτέλεση, αφού πρώτη το είχε ερμηνεύσει η Αρλέτα στην δεύτερη "Ανθολογία" (1968).

Το soundtrack εκδόθηκε το 1972 από την Columbia, αλλά σύντομα έγινε δυσεύρετο μέχρι τη φροντισμένη επανέκδοσή του σε αναλογική και ψηφιακή μορφή το 2006 με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) CD | EMI Columbia | 1972 | Επανέκδοση: 2006 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

vencerem είπε...

Αυτός ο δίσκος είναι ένα ψυχεδελικό αριστούργημα.
Ευχαριστούμε για την ανάρτηση και την ενημέρωση.