Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Γιάννης Σπανός: Σκιές στην άμμο (1969)

Ο αγαπημένος συνθέτης Γιάννης Σπανός (1934-2019), πέρα από την ευδόκιμη θητεία του στο γαλλικό τραγούδι και παράλληλα στο Νέο Κύμα της Lyra, αλλά και στο "έντεχνο" λαϊκό τραγούδι στη συνέχεια, είχε και ένα πολύ πετυχημένο πέρασμα από τον ελληνικό κινηματογράφο, κυρίως κατά την πενταετία 1969-1973, όταν έγραψε μουσική για αρκετές ταινίες, όπως: Νυφοπάζαρο, Σκιές στην άμμο, Όμορφες μέρες, Εκείνο το καλοκαίρι, Ερωτική Συμφωνία, Το συμπόσιο, Παύλος Μελάς.
Από τις ταινίες αυτές νομίζω πως έχουν ξεχωριστό μουσικό ενδιαφέρον δύο κυρίως, δηλαδή οι "Σκιές στην άμμο" (1969) και "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971), στα soundtrack των οποίων επικεντρώνεται το νέο αφιέρωμα του Δισκοβόλου για μια καλύτερη γνωριμία με τον κινηματογραφικό Σπανό.
Η ταινία "Σκιές στην άμμο" γυρίστηκε το 1969 σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρομάτη που ήταν και ο πρωταγωνιστής της μαζί με την τότε σύζυγό του Καίτη Χωματά, την εμβληματική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος και στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Σπανού ήδη από το 1964 που είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά με το ιστορικό τραγούδι "Μια αγάπη για το καλοκαίρι". Μάλιστα το τραγούδι αυτό επιστρατεύτηκε και στην ταινία ερμηνευμένο πάλι από την Καίτη Χωματά με λιτή συνοδεία κλασικής κιθάρας από τον Βασίλη Τενίδη.
Η ταινία πάντως είναι πλημμυρισμένη από υπέροχα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ κι έχουν γίνει κλασικά. Μαζί με το παλιότερο "Μιλάς" σε στίχους Κώστα Γεωργουσόπουλου που είχε ερμηνεύσει η Χωματά το 1965 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, έχουμε μια σειρά καινούργιων τραγουδιών που πραγματικά απογειώνουν τη μέτρια αυτή ταινιούλα. Εδώ λοιπόν ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια "Μπαλάντα της Καίτης", "Βάρκα χωρίς πανιά", "Μαυρομαλλούσα κοπελιά" και "Πήρες λάθος μονοπάτι" σε στίχους Κώστα Κωτούλα, καθώς και τα "Γιατί ναρθείς" και "Οδυσσέας" σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη. Όλα μάλιστα ακούγονται και σε οργανική μορφή. Τα ερμηνεύουν ο Μιχάλης Βιολάρης, η Καίτη Χωματά και ο Αλέξης Γεωργίου.
(c) LP | Lyra | 1969 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τα ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ και ΝΥΦΟΠΑΖΑΡΟ ειναι πολυ καλες επιλογες!!!!!!!!!!!!

Άαβας / d58 είπε...

Ασφαλώς ναι. Πλημμυρισμένα με υπέροχα τραγούδια. Μόνο που δεν είναι αυθεντικά soundtrack, αλλά νεότερες συλλογές που τις φρόντισε με επιμελή τρόπο ο μεθοδικός Μάκης Δελαπόρτας. Μένουν λοιπόν στην άκρη για την ώρα και κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθει κι η σειρά τους.