Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Συλλογή: Greek Poetry (Philips, 1968)

Το 1968 η πολυεθνική δισκογραφική εταιρία Philips εξέδωσε μια μεγάλη σειρά δίσκων τουριστικής αισθητικής με την ένδειξη International, στην οποία συμπεριέλαβε αφιερώματα στη μουσική διαφόρων χωρών απ' όλο τον πλανήτη. Ένας λοιπόν δίσκος της σειράς ήταν αφιερωμένος στην ελληνική μουσική και κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Greek Poetry". Αρχικά εκδόθηκε στην Αμερική από την PI και στη συνέχεια στην Ολλανδία από τη Fontana με τον παρεμφερή τίτλο "Hellenic Poesy".
Στην πραγματικότητα ο δίσκος δεν περιλαμβάνει, όπως θα περίμενε κανείς από τον τίτλο, κάποια ελληνικά τραγούδια μελποποιημένης ποίησης, αλλά μια σειρά όμορφα "ελαφρά" ή "έντεχνα" τραγούδια που είχαν νωρίτερα κυκλοφορήσει από τη Fidelity στις 45 στροφές κατά το διάστημα 1963-1968 με δημιουργούς από το βαρύ οπλοστάσιο της εταιρίας, όπως ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Μουζάκης, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μίμης Πλέσσας, ή και νεότερους, όπως ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης και ο Γιώργος Γιαννουλάτος
Μια νεοκυματική αύρα διαπνέει τα επιλεγμένα τραγούδια, ίσως από διάθεση ανταγωνισμού προς το κυρίαρχο ύφος της εποχής που είχε επιβάλει η εταιρία Lyra. Άλλωστε έχουμε σε δεύτερη εκτέλεση και κάποια ακραιφνώς νεοκυματικά τραγούδια, όπως το "Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη" του Διονύση Σαββόπουλου ερμηνευμένο από τον Κώστα Χατζή ή το υπέροχο "Κι αν μια βραδιά" του Γιάννη Σπανού που ερμηνεύει εδώ η Λήδα Χαλκιαδάκη. Από το "ελαφρό" ρεπερτόριο ξεχωρίζουν τα όμορφα τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη ("Κάποιο δειλινό") με την Άντζελα Ζήλια και του Θωμά Δεμιρόπουλου ("Απόψε γύρισες") με το δίδυμο Μουζάς-Λιγνός. Τραγουδούν επίσης η Δούκισσα, η Έλενα Κυρανά, η Ζωζώ Κυριαζοπούλου και η Καίτη Χρυσολωρά.

(c) LP | Philips | 1968 | Πηγή: Βασιλική/d58




Δεν υπάρχουν σχόλια: