Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Angelique & Photis Ionatos: Résurrection (1972)

Επανέρχομαι στην υπέροχη Αγγελική Ιωαννάτου (Angelique Ionatos, 1954-2021) που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες, για να δούμε ξεχωριστά τις δυο πρωτόλειες δισκογραφικές της καταθέσεις στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70, όταν νεαρότατη τραγουδοποιός μαζί με τον αδελφό της Φώτη (Photis Ionatos, γενν. 1950), αρχικά στο Βέλγιο - μόλις στα 15 της χρόνια - και λίγο αργότερα στο Παρίσι, άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα της τραγούδια στο γαλλόφωνο κοινό αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές που επισφραγίστηκαν με τις απανωτές βραβεύσεις της από τη Γαλλική Ακαδημία Charles Cros!
Η πρώτη λοιπόν επίσημη ηχογράφηση των δύο αδελφών έγινε το 1972 με το άλμπουμ "Résurrection" (Ανάσταση) που εκδόθηκε από τη γαλλική δισκογραφική εταιρία Arc en Ciel. Πρόκειται για έναν υπέροχο κύκλο δέκα τραγουδιών που έγραψαν, τραγούδησαν κι έπαιξαν οι δυο τους με την εξαιρετική τους δεξιοτεχνία στην κιθάρα. 
Όπως επισημαίνει πολύ σωστά ο Φώντας Τρούσας, το άλμπουμ αυτό είναι χαρακτηριστικό του κυρίαρχου political folk κλίματος της εποχής κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναφορές στον Martin Luther King (“I have a dream”) και γενικότερα στην έννοια της «ελευθερίας», η οποία μάλιστα αποδίδεται με δυο ομότιτλα αλλά διαφορετικά τραγούδια, ένα γαλλόφωνο κι ένα στην ελληνική γλώσσα που εμφανώς στοχεύει στο δικτατορικό καθεστώς που κυριαρχούσε εκείνο τον καιρό στην πατρίδα των δύο αδελφών Ionatos. 


Ο δίσκος λοιπόν αποτυπώνει με πολλή έμπνευση την ατμόσφαιρα μιας έντονης και ταραγμένης εποχής που χαρακτηρίστηκε από τα μεγάλα νεανικά κινήματα της Αμερικής κι εκφράστηκε μέσα από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Bob Dylan, η Joan Baez ή ο John Lennon. Ο διεθνισμός άλλωστε του πνεύματος αυτού αποδίδεται με τη χρήση τριών γλωσσών στα τραγούδια, δηλαδή της γαλλικής, της αγγλικής και της ελληνικής! Το ομότιτλο καταληκτικό τραγούδι σίγουρα διεκδικεί μια κορυφαία θέση στην παγκόσμια φολκ ανθολογία, έστω κι αν στην Ελλάδα παραμένει παντελώς αγνοημένο!

(c) LP | Arc en Ciel / SM | 1972 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: