Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Μαρίζα Κωχ: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο (1973)

Δυο χρόνια μετά τον πολύ επιτυχημένο - εμπορικά και καλλιτεχνικά - "Αραμπά" κυκλοφόρησε, το 1973, ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της Μαρίζας Κωχ με τίτλο "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο", ίσως ο καλύτερος αυτής της σειράς των προσωπικών της δίσκων με το ιδιαίτερο φολκ και ροκ ηχόχρωμα πάνω σε παραδοσιακές, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη φορά περιορίζονται κάπως τα παραδοσιακά θέματα και αποκτούν τον πρώτο λόγο τα πρωτότυπα καινούργια τραγούδια της Μαρίζας, που ωστόσο παρουσιάζονται ντυμένα στα ίδια ενορχηστρωτικά χρώματα. 
Εδώ επίσης θα βρούμε και δύο γνωστά "έντεχνα" τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση, ένα του Διονύση Σαββόπουλου ("Οι παλιοί μας φίλοι"), με τον οποίο η Μαρίζα θα έχει και στο μέλλον κάμποσες ενδιαφέρουσες συνεργασίες, κι άλλο ένα του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη ("Κάτω στης Μαργαρίτας τ' αλωνάκι"), ενώ το υλικό του δίσκου συμπληρώνεται με ένα άγνωστο τραγούδι του Γιώργου Στεφανάκη σε στίχους του Γιώργου Καλαμαριώτη ("Του ήλιου τα τραγούδια"). Ο Στεφανάκης επίσης επιμελήθηκε την εξαιρετική ενορχήστρωση του δίσκου. 

Κλασικός κι αγαπημένος δίσκος από τη μακρινή πια εκείνη εποχή που ακούγεται πάντα δροσερός και φρέσκος, ίσως γιατί ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του!

(c) CD | Minos | 1973 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: