Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Σφέτσας, Βασίλης Σούκας: Διπλοχρωμία (1993)

Ιδού ένα εξαιρετικό δείγμα του λεγόμενου "ενδιάμεσου" χώρου που συνδυάζει προσφυώς τους κανόνες της δυτικής λόγιας και αυτοσχεδιαστικής μουσικής με τους κώδικες της παραδοσιακής μας μουσικής μέσα από το εκλεκτό έργο του συνθέτη Κυριάκου Σφέτσα
Πρόκειται για ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην τέχνη του μεγάλου δεξιοτέχνη του ηπειρώτικου κλαρίνου Βασίλη Σούκα (1931-1993), ο οποίος συμβάλλει με το απαράμιλλο παίξιμό του στο υψηλό αποτέλεσμα που επιτυγχάνουν οι δύο συγκεκριμένες συνθέσεις του Κυριάκου Σφέτσα που συγκροτούν το σώμα της βαρυσήμαντης δισκογραφικής έκδοσης με γενικό τίτλο "Διπλοχρωμία", η οποία μάλιστα εκδόθηκε τη χρονιά του θανάτου του εμβληματικού σολίστα. Ο Βασίλης Σούκας, αρχιμάστορας του αυτοσχεδιασμού, δεν έχει καμία δυσκολία να λειτουργήσει ως οργανικό μέλος και στις δύο εκδοχές της ορχήστρας. 
Η πρώτη σύνθεση - που έδωσε και τον τίτλο στην έκδοση - επιγράφεται "Διπλοχρωμία" και γράφτηκε το 1988. Το έργο ενσωματώνει στον κορμό μιας τυπικής λόγιας ορχήστρας δωματίου τον αυθεντικό ήχο του ελληνικού κλαρίνου. Συμμετέχει η Ορχήστρα ALEA III της Βοστώνης που διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου. 
Η δεύτερη σύνθεση επιγράφεται "Λυρική Σουίτα" και χρονολογείται στο 1987. Το έργο συνταιριάζει το παραδοσιακό κλαρίνο σε μια τζαζ μπάντα που την απαρτίζουν οι σπουδαίοι σολίστ: David Lynch, Άγγελος Ρήλλος, Τάκης Φαραζής, Γιώργος Φακανάς και Νίκος Τουλιάτος

Να σημειώσω επίσης ότι ο δίσκος ανήκει στο εκλεκτό ρεπερτόριο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και συνοδεύεται από καλαίσθητο ένθετο βιβλιαράκι. 

(c) CD | ΠΕΚ | 1993 | Πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

Σε ευχαριστούμε παρα πολύ για όλα τα δισκάκια του εξαιρετικού Κυριάκου Σφέτσα και ιδιαίτερα για την Διπλοχρωμία!! Καλο Δεκαπενταυγουστο!!!

ΥΣ. Αν ποτέ βρεις χρόνο και δεν σου κάνει κόπο θα θέλαμε και την flac έκδοση της Διπλοχρώμιας...μας ενθουσίασαν τα σχολιά σου!!:))