Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Σφέτσας, Κατερίνα Γώγου: Στο δρόμο (1981)

Το 1981 ο Κυριάκος Σφέτσας εμφανίζεται με διπλή δισκογραφική παρουσία, δηλαδή με τους δίσκους "Στο ρυθμό του ήλιου/Taksim" και "Στο δρόμο", συνεχίζοντας τη δημιουργική του πορεία στο πεδίο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής με αναγωγές στην παράδοση.
Ο δίσκος "Στο δρόμο" αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τον συνθέτη, καθώς αποτελεί την πιο εμβληματική δισκογραφική του κατάθεση, ένα έργο που γράφτηκε με αφορμή την κινηματογραφική ταινία "Παραγγελιά" του Παύλου Τάσιου, παραγωγής 1980, βασισμένη στο τραγικό γεγονός του φονικού με πρωταγωνιστή τον ισοβίτη Νίκο Κοεμτζή. 
Το έργο περιλαμβάνει μουσικά και αφηγηματικά μέρη με ποιήματα που απαγγέλλει η Κατερίνα Γώγου (1940-1993), η γνωστή ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που εξελίχθηκε και σε σημαντική ποιήτρια. Τα ποιήματα που ακούγονται προέρχονται από τις ποιητικές συλλογές "Τρία κλικ αριστερά" (1978) και "Ιδιώνυμο" (1980) και είναι χαρακτηριστικά για το θυμό και την ανατρεπτική διάθεση που εκπέμπουν. Μάλιστα ο αιχμηρός ποιητικός λόγος συνάντησε και τα εμπόδια της λογοκρισίας που έθεσε φραγμούς και γιαυτό στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναγράφονται οι φράσεις του κειμένου που λογοκρίθηκαν!
Ο συνθέτης έγραψε μουσικά θέματα έντονα ατμοσφαιρικής διάθεσης συνδυάζοντας ακουστικά όργανα (κλαρινέτο, βιολί, τσέλο, τρομπέτα) με κρουστά ή παραδοσιακά και ηλεκτρικά. Το αποτέλεσμα ηχεί άκρως συναρπαστικό και υποβλητικό. Η μουσική του άλλωστε βραβεύτηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την προβολή της ταινίας "Παραγγελιά".

(c) CD | EMI | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: