Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Δήμος Μούτσης, Σταμάτης Κόκοτας: Δυο τραγούδια (1968)

Σήμερα έχει τα γενέθλιά του ο Δήμος Μούτσης, ένας από τους κορυφαίους συνθέτες τραγουδιών της πρώτης μεταθεοδωρακικής γενιάς. Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1938 στον Πειραιά και διανύει το 83ο έτος του βίου του, αλλά ήδη εκτός δισκογραφίας από τα μέσα της δεκαετίας του '90 με τελευταία πρωτότυπη ηχογράφησή του τον κύκλο τραγουδιών "Για πούλημα λοιπόν" που εκδόθηκε το μακρινό πια 1994!
Ο Μούτσης υπήρξε ένας ανήσυχος δημιουργός που είχε την τάση να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους έκφρασης. Είναι ο ίδιος δημιουργός που μας έδωσε έναν "Αγιο Φεβρουάριο" (1971), αλλά λίγα χρόνια αργότερα ένα εντελώς διαφορετικό έργο σαν την "Τετραλογία" (1975) ή ακόμα πιο διαφορετικό το 1981 με το "Φράγμα"
Κι όμως, εμείς οι παλιότεροι έχουμε αγαπήσει κυρίως τον λαϊκό συνθέτη των πρώτων χρόνων, εκεί στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, όταν συνεργαζόταν σχεδόν αποκλειστικά με τον μεγάλο στιχουργό Νίκο Γκάτσο και ηχογράφησε καμιά 40ριά λαϊκά τραγούδια στις 45 στροφές, καθώς και δύο υποδειγματικούς δίσκους 33 στροφών, το "Κάποιο καλοκαίρι" (1968) και το "Ένα χαμόγελο" (1969). 
Εκείνη την πρώιμη περίοδο ο κατεξοχήν ερμηνευτής των τραγουδιών του ήταν ο Σταμάτης Κόκοτας, ο οποίος ερμήνευσε σχεδόν τα μισά από αυτά τα πρώτα λαϊκά του τραγούδια. Από αυτή λοιπόν τη γόνιμη συνεργασία έχω διαλέξει ένα αυθεντικό 45άρι βινυλίου που κυκλοφόρησε το 1968 με δυο από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του συνθέτη. Οι τίτλοι τους: Φανή, Κράτησα μια σπίθα. Αμφότερα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου φυσικά. Η ενορχηστρωτική μαεστρία του Μούτση δημιουργεί δυο εξαιρετικές λαϊκές στιγμές. Μάλιστα η "Φανή" έχει και μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή που δεν είναι άλλη από το περίφημο "Γαμήλιο εμβατήριο" του Βάγκνερ από την όπερα "Λόενγκριν"!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΔΗΜΟ!!!

(c) Vinyl 45'' | Odeon | 1968 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: