Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ο τραγουδοποιός Δήμος Μούτσης: Φράγμα (1981)

Ο σπουδαίος συνθέτης τραγουδιών Δήμος Μούτσης διέγραψε μια λαμπρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι που κράτησε κοντά στα 30 χρόνια (1966-1994) έχοντας χαρίσει πληθώρα υπέροχων λαϊκών τραγουδιών στην πρώτη δημιουργική του περίοδο, καθώς και μερικούς ολοκληρωμένους δίσκους που αποτελούν σταθμό στην ελληνική δισκογραφία ("Κάποιο καλοκαίρι", "Ένα χαμόγελο", "Άγιος Φεβρουάριος", "Τετραλογία" κ.ά.). Με το κλείσιμο της δεκαετίας του '70 ο ανήσυχος συνθέτης αποφάσισε να αλλάξει μουσικό προσανατολισμό αναζητώντας ένα καινούργιο ύφος.
Κι έτσι φτάσαμε στο "Φράγμα", έναν οριακό δίσκο στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού και της πορείας του Δήμου Μούτση στη δισκογραφία. Κλείνοντας απότομα τους λογαριασμούς του με το λαϊκό τραγούδι δύο χρόνια νωρίτερα με το "Δρομολόγιο", ο συνθέτης αποφασίζει να περάσει σ' έναν άλλο ήχο, πιο προσωπικό, με στοιχεία ηλεκτρικά και προσανατολισμό προς το αμερικάνικο μπλουζ. Δεν ήταν εύκολη αυτή η μετάβαση και είναι βέβαιο ότι οι πιστοί φίλοι του από τα παλιά μπερδεύτηκαν αρκετά με τον καινούργιο του ήχο, μέχρι να τον αποδεχθούν.
Βασικός συνοδοιπόρος του σ' αυτήν τη νέα κατεύθυνση στάθηκε ο σπουδαίος στιχουργός Κώστας Τριπολίτης, που εκείνη τη χρονιά, το 1981, έκανε μια πολύ δυναμική εισβολή στη δισκογραφία με δύο δίσκους που έφεραν την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη ("Ραντάρ", "Επιβάτης"), άλλον ένα με τον Χατζηνάσιο ("Πίσω απ' τη βιτρίνα") κι έναν ακόμη με τον Κραουνάκη ("Σκουριασμένα χείλια")! Ωστόσο το "Φράγμα" ήταν αυτό που ξεχώρισε και τον εδραίωσε στο επίπεδο των σημαντικών στιχουργών.
Σε μουσικό επίπεδο, ο Μούτσης πειραματίζεται με νέα ενορχηστρωτικά σχήματα σε ένα ύφος ροκ ηλεκτρικής μπαλάντας διανθισμένης πάντως και με λαϊκά στοιχεία, όπως το δυνατό ζεϊμπέκικο "Δε λες κουβέντα". Χαρακτηριστική είναι η παρουσία του βιολιού στο σώμα της ορχήστρας, ιδιαίτερα στο κορυφαίο τραγούδι του δίσκου, τη γλυκύτατη "Ερηνούλα" με τις αινιγματικές λατινικές αποστροφές του Τριπολίτη. Ο συνθέτης εγκαινιάζει εδώ και το ρόλο του τραγουδιστή που εφεξής θα αναλάβει στα τραγούδια του, έχοντας όμως στο πλάι του μερικές ακόμη σημαντικές φωνές, όπως της Σωτηρίας Μπέλλου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.


(c) Lyra | 1981 | Επανέκδοση: 2007 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

nikos4 είπε...

Πράγματι σπουδαίος δίσκος , από ένα σπουδαίο συνθέτη , που όμως σταμάτησε νωρίς....