Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Λιβανελί (1982)

Το 1980 η Μαρία Φαραντούρη βρέθηκε και πάλι με τον Μάνο Χατζιδάκι σε μια μνημειώδη δισκογραφική στιγμή, το δίσκο "Η εποχή της Μελισσάνθης", ενώ συγχρόνως συνεργάστηκε και με τον λόγιο συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου στον κύκλο μελοποιημένης ποίησης "Η αγάπη είναι ο φόβος" βασισμένο σε ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη. Την επόμενη χρονιά ηχογράφησε ακόμη έναν κύκλο τραγουδιών με τον Μίκη ("Ο επιβάτης") και φτάνουμε έτσι στο 1982, τη χρονιά που παρουσίασε τον νέο της προσωπικό δίσκο.
Το 1982 λοιπόν κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Λιβανελί", με συνθέσεις του Τούρκου συνθέτη και αγωνιστή Zulfu Livaneli (γενν. 1946), πολύ γνωστού στην Ελλάδα από τις πολλαπλές του συνεργασίες με Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και φυσικά η Φαραντούρη, με την οποία άλλωστε αργότερα ηχογράφησε ακόμη έναν ολοκληρωμένο δίσκο ("Η μνήμη του νερού", 2005).
Ο δίσκος περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις του Λιβανελί ή διασκευές παραδοσιακών μελωδιών της πατρίδας του. Τα περισσότερα τραγούδια ερμηνεύονται στα ελληνικά σε εξαιρετική απόδοση του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και κάποια μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ ("Karli kayin ormani", "Bulut mu olsam", "Χιροσίμα", "Σαν τον Κερέμ"), κάποια από τα οποία είχε μελοποιήσει και ο Μάνος Λοΐζος. Το τραγούδι "Bulut mu olsam" ερμηνεύει ο ίδιος ο Λιβανελί.
Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου ήταν γραμμένο για την ταινία "Το κοπάδι" (1978) του Τούρκου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιλμάζ Γκιουνέι.


(c) Minos | 1982 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: