Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μαρία Φαραντούρη: Τραγούδια διαμαρτυρίας απ' όλο τον κόσμο (1977)

Δυο χρόνια μετά τη "Μεγάλη αγρυπνία" της Ελένης Καραΐνδρου και τα "Νέγρικα" του Μάνου Λοΐζου η Μαρία Φαραντούρη, έχοντας πλέον ενταχθεί στο δυναμικό της Minos, επανέρχεται με τον τρίτο προσωπικό της δίσκο χωρίς τραγούδια του Θεοδωράκη. 
Ο δίσκος ονομάζεται "Τραγούδια διαμαρτυρίας απ' όλο τον κόσμο" και περιέχει αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος: Μια σειρά υπέροχα τραγούδια ελεγειακού ή αγωνιστικού χαρακτήρα από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλία, Ισπανία, Λατινική Αμερική, αλλά ακόμα και νέγρικα spiritual ή ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας. Τα περισσότερα είναι ανώνυμων δημιουργών και μερικά επώνυμων, όπως των Victor Jara, Franco Cirliano, Violeta Parra, Carlow Puebla, Hayes-Rodinson, Ramirez. Όλα ερμηνευμένα στην πρωτότυπη γλώσσα. 
Η προσεγμένη ενορχήστρωση υπογράφεται από τον Κώστα Γανωσέλλη, ενώ συμμετέχει πληθώρα αξιόλογων μουσικών, μεταξύ των οποίων: Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Σπύρος Αλεξανδράτος (τρομπόνι), Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Γιάννης Κιουρκτσόγλου (μαντολίνο).
Η Μαρία Φαραντούρη υπηρετεί με σεβασμό, απόλυτη φωνητική επάρκεια και συγκινητική προσπάθεια στην ορθή απόδοση του ξενόγλωσσου λόγου το ακριβό αυτό υλικό. Καμία σύγκριση ασφαλώς με κάποιες μεταγενέστερες, μάλλον ατυχείς φωνητικές ακροβασίες του Γιώργου Νταλάρα σε ανάλογου ύφους τραγούδια! Κλασικός κι αγαπημένος δίσκος.


(c) Minos | 1977 | πηγή: d58

2 σχόλια:

NOCTOC είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Παλιά μπορούσαμε να κατεβάσουμε και να ακούσουμε τη μουσική που ανεβάζατε. Τώρα γιατί δεν μπορούμε;

Άαβας / d58 είπε...

Γράψε μου μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας...