Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Γιώργος Κριμιζάκης: Μουσική από ελλ. κινηματογράφο και τηλεόραση (1988)

Τον πολυγραφότατο συνθέτη Γιώργο Κριμιζάκη τον πρωτογνωρίσαμε στα όψιμα χρόνια του Νέου Κύματος με το μεγάλο σουξέ "Είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα" (Βιολάρης, Μαρίνος, Βενετσάνος) και στη συνέχεια μέσα από πολύ πετυχημένες συνεργασίες που είχε με τα μεγάλα ονόματα του ελαφρολαϊκού πενταγράμμου (Χωματά, Πετρόπουλος, Βιολάρης, Ζωγράφος, Ζευγάς, Αμπάβη, Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Μαρίνος, Ζοάννου, Κωνσταντίνα κλπ), αλλά και από τις σατιρικές ηχογραφήσεις του Χάρρυ Κλυνν.
Εκεί όμως που διοχέτευσε το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του ήταν ο χώρος του κινηματογράφου, ήδη από τα πρώτα χρόνια του '70, σε ταινίες δεύτερης σειράς, αλλά κυρίως στη δεκαετία του '80 με την τεράστια άνθηση των βιντεοταινιών του συρμού. Το ρεκόρ του σημειώθηκε το 1987, όταν έγραψε μουσική, ούτε λίγο ούτε πολύ, για 24 ταινίες αυτού του είδους! Ίσως να πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας! Παράλληλα, έγραφε και μουσική για την τηλεόραση και σπανιότερα για το θέατρο.
Ο δίσκος "Μουσική από τον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση" αποτελεί ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του συνθέτη στο πεδίο αυτό. Εκδόθηκε από την Athenaeum το 1988 και περιλαμβάνει 18 μουσικά θέματα (ορχηστρικά ή τραγούδια) που γράφτηκαν για τα έργα (κινηματογραφικά ή επιθεωρήσεις): "Για ψύλλου πήδημα", "Η μεγάλη των γάτων σχολή", "Ο επαρχιώτης", "Η στρίγγλα ήταν άγγελος", "Άμεση δράση παπάδων", "Εραστής με ανταλλακτικό", "Ζητείται δράκος", "Ο Αλή Παπά και οι 40 ψεύτες" και "Οι μπόμπες και οι τρόμπες". Τίτλοι απολύτως ενδεικτικοί της ποιότητας αυτών των ταινιών.
Να συμπληρώσω ότι τα δυο τραγούδια της συλλογής έχουν στίχους της Σώτιας Τσώτου και του Σταμάτη Φιλιππούλη και τα ερμηνεύουν αντίστοιχα οι ηθοποιοί Νίκος Δαδινόπουλος και Χρήστος Κάλοου.

(c) LP | Athenaeum | 1988 | πηγή: Δημ.Δημ./d58 

1 σχόλιο:

AlexandrosPh είπε...

Καλησπέρα, μήπως θα μπορούσα να έχω τα τραγούδια του δίσκου; Ευχαριστώ!
Αλέξανδρος