Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ανακρέων Παπαγεωργίου: Άσπρη γραμμή (1992)

Ο Ανακρέων Παπαγεωργίου, αδελφός του ποιητή Κώστα Παπαγεωργίου, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση αφανούς δημιουργού με πολύχρονη διαδρομή και πολύπλευρη δραστηριότητα στα μουσικά μας πράγματα και με σημαντική θητεία στο χώρο του θεάτρου, αλλά και του Τρίτου Προγράμματος. 
Η δισκογραφική του παρουσία ωστόσο είναι πενιχρή, καθώς περιορίζεται σε απλές συμμετοχές στους δίσκους "Χρυσός Δίσκος 1974" (1974) με το τραγούδι "Σαράντα παλικάρια" που ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου, και "14 Νέα Τραγούδια" (1983) που παρουσίασε το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή με το τραγούδι "Πυρετός" σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου που ερμήνευσε η Αιμιλία Σαρρή, καθώς και κάποιες μικρές ακόμη σκόρπιες συμμετοχές, ενώ έχει παρουσιάσει έναν μόλις ολοκληρωμένο δίσκο.
Ωστόσο ο συνθέτης έχει τη δική του ιστορία, για να παραφράσω τον εμβληματικό στίχο της Κωστούλας Μητροπούλου. Και δεν ανέφερα τυχαία το όνομα της γνωστής θετρικής συγγραφέως και στιχουργού, αφού δίπλα της έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα ο Παπαγεωργίου, μιας και ήταν αυτός που μελοποίησε τα δεκατρία ποιήματα που συνοδεύουν το περίφημο "Χρονικό των τριών ημερών", το συγκλονιστικό εκείνο αφήγημά της Μητροπούλου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφορούσαν πρόχειρα ηχογραφημένα σε κασέτες από χέρι σε χέρι και τραγουδιούνταν στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες της νεολαίας, ακούστηκαν ίσως και σε κάποιες συναυλίες στη μεταπολίτευση, όπως και στην τηλεόραση με ερμηνεύτρια την Έλενα Ναθαναήλ, αλλά ποτέ δεν ηχογραφήθηκαν κανονικά, για να εκδοθούν σε δίσκο, με εξαίρεση ένα μόνο τραγούδι.
Κι έτσι φτάνουμε πια στα 1992, τη χρονιά που αξιώθηκε ο συνθέτης τη μοναδική ολοκληρωμένη του δουλειά σε δίσκο μακράς διαρκείας. Τίτλος του δίσκου: "Άσπρη γραμμή". Περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, όλα σε στίχους της Κωστούλας Μητροπούλου. Καλογραμμένα τραγούδια σε ύφος μπαλάντας με μικρές ροκ εκτροπές. Οι στίχοι αποπνέουν εκείνο το παλιό αγωνιστικό και καταγγελτικό κλίμα και ίσως ηχούν κάπως παράταιροι για την εποχή που κυκλοφόρησαν τα τραγούδια, πράγμα που εξηγεί εν πολλοίς και την εμπορική τους ατυχία. 

Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά λοιπόν περιλαμβάνεται και ένα από τα ανέκδοτα τραγούδια του "Χρονικού των τριών ημερών" της Κωστούλας Μητροπούλου, ο "Χρήστος", που υπαινίχτηκα παραπάνω.. Παρόλα αυτά, κι άλλα τραγούδια του δίσκου κινούνται στο ίδιο κλίμα, όπως οι τρυφερές ελεγείες "Πλατεία αυτοκτονίας". "Άστρο" ("Άσπρη γραμμή") και "Παραμύθι".
Μοναδική ερμηνεύτρια του δισκου μια υπέροχη, επίσης αφανής θεραπαινίδα του καλού ελληνικού τραγουδιού, η Βάσια Ζήλου, μια τραγουδίστρια με σταθερή και τίμια διαδρομή στο ελληνικό πεντάγραμμο από τη δεκαετία του '70 δίπλα σε συνθέτες, όπως ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Χρήστος Λεττονός, ο Σάκης Τσιλίκης, ο Μιχάλης Τερζής, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Κώστας Μυλωνάς, ακόμη και ο Γιάννης Σπανός. 

(c) LP | DMM Diski | 1992 | πηγή: d58 
κάποιες πληροφορίες προέρχονται από το Δισκορυχείον

Δεν υπάρχουν σχόλια: