Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ (1979)

Το 1979, δυο χρόνια μετά τα "Τραγούδια διαμαρτυρίας απ' όλο τον κόσμο", η Μαρία Φαραντούρη επιστρέφει στο φυσικό της χώρο με μια καινούργια συνεργασία με τον μέντορά της Μίκη Θεοδωράκη ως βασική ερμηνεύτρια του έργου "Οι γειτονιές του κόσμου" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Την ίδια όμως χρονιά ηχογραφεί έναν ακόμη σημαντικό προσωπικό δίσκο με τίτλο: "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ" με δώδεκα κλασικά τραγούδια σε ποίηση του μεγάλου Γερμανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Bertolt Brecht (1898-1956). H μουσική ανήκει στους δυο σπουδαίους συνοδοιπόρους του ποιητή, Γερμανούς επίσης συνθέτες Kurt Weill (1900-1950) και Hans Eisler (1898-1962), ενώ υπάρχουν και δυο τραγούδια με μουσική του ίδιου του ποιητή. Φαίνεται πως ήταν μια εποχή τότε στο ελληνικό τραγούδι που ο Μπρεχτ είχε μεγάλη απήχηση! Θυμίζω ότι το 1977 ο Νίκος Μαμαγκάκης είχε παρουσιάσει τη δική του μουσική πρόταση για τον "Κύκλο με την κιμωλία", ενώ το 1978 ο Θάνος Μικρούτσικος μας έδωσε τον κορυφαίο δίσκο "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ". Κι αμέσως μετά ήρθε ο δίσκος της Φαραντούρη!
Η συγκεκριμένη έκδοση μας δίνει την ευκαιρία να ξανακούσουμε φρεσκαρισμένς μερικές κλασικές στιγμές του λόγιου τραγουδιού του 20ου αιώνα, οι περισσότερες παρμένες από εμβληματικές θεατρικές δημιουργίες, όπως η "Όπερα της Πεντάρας", το "Happy End" ή το "Μαχαγκόνι", σε έξοχη ελληνική απόδοση του ποιητικού λόγου από τον Παύλο Μάτεσι, ο οποίος νωρίτερα είχε συνεργαστεί και στο δίσκο του Μικρούτσικου.
Για την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιστρατεύτηκε ο ειδικευμένος στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο μαέστρος Henry Kritschil, ενώ ο σκηνοθέτης Θόδωρος Ταρζόπουλος ανέλαβε τη θεατρική διδασκαλία των τραγουδιών. Συμμετέχει επίσης και χορωδία με διεύθυνση της Έλλης Νικολαΐδου.
Η Μαρία Φαραντούρη κολυμπάει σε βαθιά νερά με απόλυτη φυσικότητα και άνεση προσθέτοντας το δικό της αδρό αποτύπωμα στη μακρά σειρά των μεγάλων ερμηνευτών του Μπρεχτ.
Εξαιρετική επίσης ήταν και η όλη παραγωγή του δίσκου με πολυτελή και καλαίσθητη συσκευασία, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Συγκριτικά βέβαια η ψηφιακή εκδοχή μοιάζει πολύ φτωχότερη, ενώ στη νεότερη ψηφιακά επεξεργασμένη (remastering) επανέκδοση.του 2008 έχει προστεθεί το τραγούδι "Στα χέρια σου είναι η ζωή σου".

(c) Minos | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: