Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά Moustaki (1979)

Ο σπουδαίος ελληνογαλλοαιγύπτιος τραγουδοποιός Georges Moustaki γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1934 από γονείς Κερκυραίους και ρίζες μικρασιάτικες, και πέθανε στη Γαλλία το 2013. Το 1951 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια επηρεασμένος από το ύφος του Ζορζ Μπρασένς, ένα ύφος ρομαντικό και σχεδόν αφηγηματικό με ιδιαίτερα προσεγμένο ποιητικό λόγο. Τραγούδια του ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα της γαλλικής σκηνής, όπως η Εντίθ Πιάφ, η Δαλιδά, η Μπαρμπαρά και άλλοι. Ο ίδιος συχνά ανέτρεχε στις ελληνικές καταβολές του και παρουσίασε στο γαλλικό κοινό αρκετά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.
Στα πρώτα χρόνια του '70 τον γνώρισε και το ελληνικό κοινό μέσα από τρία υπέροχα τραγούδια του μεταφερμένα στην ελληνική γλώσσα από τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Πρώτα ήταν ο "Μέτοικος" με τον Γιώργο Νταλάρα κι αμέσως μετά η "Μεσόγειος" με τη Βίκυ Μοσχολιού και η "Μοναξιά" με τον Αντώνη Καλογιάννη. Τρία διαμάντια σε αξεπέραστες ερμηνείες.
Ο Αντώνης Καλογιάννης λοιπόν αφιέρωσε έναν ολόκληρο προσωπικό του δίσκο στον διάσημο τραγουδοποιό, που κυκλοφόρησε το 1979 από τη Philips. Η ελληνική απόδοση έγινε και πάλι από τον Δημήτρη Χριστοδούλου και η ενορχήστρωση από τον βασικό παραγωγό της εταιρίας εκείνη την εποχή Φίλιππο Παπαθεοδώρου. Περιλαμβάνονται σε νέα εκτέλεση και τα τρία εμβληματικά τραγούδια που προανέφερα, αν και σε λιγότερο ενδιαφέρουσα απόδοση, ενώ οι πιο εκλεκτές στιγμές του άλμπουμ είναι τα τραγούδια: "Στην καρδιά σε ζητώ", "Οι αγάπες περνούν" και "Είναι αργά". Στις δεύτερες φωνές συμμετέχουν οι: Μίτσα Ρούτη, Ρένα Πάντα, Λία Βίσση, Νίκος και Γιώργος Τζαβάρας.  

Θαυμάσιος δίσκος, πλημμυρισμένος από μελωδίες και ρυθμούς ενός εξαιρετικά ευαίσθητου δημιουργού με τη ζεστή κι εκφραστική φωνή του Αντώνη Καλογιάννη.

(c) LP | Polydor | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: