Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Lucio Dalla (1995)

Πέντε χρόνια μετά τον σημαντικό δίσκο "17 Τραγούδια" κι αφού συναντήθηκε για πολλοστή φορά και πάλι με τον Μίκη Θεοδωράκη στον ποιητικό κύκλο "Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν" (1994), η Μαρία Φαραντούρη μας παρουσίασε άλλη μια σημαντική διεθνή της συνεργασία με το δίσκο "Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Lucio Dalla"
Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση με τον ιδιαίτερο Ιταλό τραγουδοποιό Lucio Dalla (1943-2012) ερμηνεύοντας γνωστά ή λιγότερο γνωστά τραγούδια του μεταφερμένα στην ελληνική γλώσσα. Ο Γιάννης Σπυρόπουλος-Μπαχ και ο Διονύσης Σαββόπουλος υπογράφουν τους ελληνοποιημένους στίχους. Εξαιρετική η μεταφορά της "Ιθάκης" σε μια στιγμή οίστρου του Διονύση! Εδώ βρίσκουμε άλλη μια ερμηνεία του σπουδαίου "Caruso", το οποίο είχε γίνει διάσημο μερικά χρόνια νωρίτερα με τη φωνή του ίδιου του δημιουργού του, αλλά κυρίως με την ασυναγώνιστη ερμηνεία του κορυφαίου τενόρου Luciano Pavarotti. Εδώ η ερμηνεία της Φαραντούρη, την οποία μάλιστα συνοδεύει ο ίδιος ο Dalla, νομίζω πως υπολείπεται πολύ αυτής του Pavarotti. 
Στο δίσκο έχουμε επίσης κι ένα πρωτότυπο τραγούδι ("Βοσνία 94-95") γραμμένο ειδικά για τη φωνή της Φαραντούρη απευθείας σε ελληνικούς στίχους του Σπυρόπουλου. Την ενορχήστρωση όλου του υλικού έκανε ο στενός συνεργάτης του συνθέτη Roberto Costa.


(c) Minos | 1995 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: