Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ιερά Μονή Βατοπαιδίου: Ύμνοι του Μ. Σαββάτου (2000)

Στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους λειτουργεί το σημαντικό Μουσικοδιδασκαλείον, όπου καλλιεργείται συστηματικά η μουσική κατάρτιση των μοναχών με επίκεντρο την ψαλτική παράδοση, ενώ διαθέτει πλουσιότατο αρχείο χειρογράφων, βιβλίων και ηχογραφημάτων που καταγράφηκαν κατά καιρούς.
Αξιοποιώντας την πολύτιμη αυτή μουσική παράδοση οι δραστήριες Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, γνωστές και για την έξοχη σειρά μουσικών εκδόσεων για το παραδοσιακό μας τραγούδι, υπό την επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Διονυσόπουλου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να εκδώσουν μια σειρά ψηφιακών δίσκων που καλύπτουν κάθε μέρα ξεχωριστά της Μεγάλης Εβδομάδας με κλασικές συνθέσεις ύμνων και ψαλμών μεγάλων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών πάνω στο θέμα του Θείου Πάθους και της Ανάστασης.
Ο δίσκος που είναι αφιερωμένος στο Μέγα Σάββατον περιλαμβάνει ψαλμούς και ύμνους των "Εγκωμίων" και του "Επιταφίου", γιατί σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση η ακολουθία του Επιταφίου ολοκληρώνεται τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.
Όλες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στο φυσικό εκκλησιαστικό περιβάλλον από μοναχούς της Μονής μέσα σε μια απολύτως κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα.


(c) Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ΙΜ Βατοπαιδίου | 2000 | πηγή: d58/OO

3 σχόλια:

thouthou είπε...

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!

s760 είπε...

Καλή Ανάσταση με υγεία και αισιοδοξία... όλα θα πάνε καλά!!
θέρμες ευχαριστίες στον οικοδεσπότη της ιστοσελίδας για τις όμορφες αναρτήσεις κείμενα/πληροφορίες που συνοδεύουν τις μουσικές δημόσιες και προσωπικές.
Χρόνια Πολλά
Στράτος

Σπύρος Ποταμιάνος είπε...

Χριστός Ανέστη! Υγεία σε όλον τον κόσμο.