Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο επίκαιρος Κηλαηδόνης: Τραγούδια για κακά παιδιά (1986)

Ένα παλιό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγινε ξαφνικά πολύ επίκαιρο μέσα στη μάστιγα της πανδημίας που μας έχει μετατρέψει σε "ελεύθερους πολιορκημένους", έγκλειστους στα σπίτια μας! Είναι το τραγούδι "Θα κάτσω σπίτι" που γράφτηκε το 1986 και περιέχεται στο δίσκο "Τραγούδια για κακά παιδιά". Μάλιστα πριν από λίγες μέρες το τραγούδι επανακυκλοφόρησε σε νέα εκτέλεση με μια πληθώρα γνωστών τραγουδιστών σε ειδικό single, για να γίνει έτσι το soundtrack της στριμωγμένης μας καθημερινότητας υπό την απειλή του ...παρανοϊού!
Δυο λόγια λοιπόν γι' αυτόν το δίσκο του Λουκιανού. Κυκλοφόρησε το 1986 από τη Minos και είναι ο 4ος στη σειρά των προσωπικών του δίσκων που ξεκίνησε με τον θρυλικό "Καουμπόι" του 1978, με τον οποίο μας συστήθηκε ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός υπογράφοντας πλέον ο ίδιος τη μουσική, τους στίχους και την ερμηνεία των τραγουδιών του.
Ο δίσκος αποτελεί ένα απίθανο ρετρό καλειδοσκόπιο των διεθνών μουσικών ρυθμών από τα χρόνια των αγαπημένων του fifties. Τζαζ, μπλουζ, καν-καν, τσάρλεστον, ροκ εντ ρολ, όλα μαζί ένα κράμα διονυσιακής έξαρσης! Ο πολυτραγουδισμένος "Ύμνος των μαύρων σκύλων" μοιάζει σαν μια "διακήρυξη αρχών" του Λουκιανού, μια ευφυής παραλλαγή-παρωδία της μοδάτης έκφρασης "in" και "out" που πλάσαρε την ίδια εποχή το παρακμιακό life style, ενώ το μελαγχολικό μπλουζ "Αυτές οι καλύτερες μέρες" θυμίζει έντονα τα "Θερινά σινεμά" που είχαμε αγαπήσει μερικά χρόνια νωρίτερα!
Κι όλα αυτά σε απόλυτο κοντράστ με το εναρκτήριο τραγούδι "Θα κάτσω σπίτι" που μας ειδοποιεί ότι δεν έχει πια κέφι για τίποτε απ' όλα αυτά τα εξωφρενικά και εξωστρεφή του υπόλοιπου δίσκου! Λογικά θα περίμενε κανείς αυτό να είναι το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, ωστόσο εκεί προτίμησε να βάλει τον προσωπικό του απολογισμό για τη χρυσή δεκαετία της νιότης του, τα ...fucking fifties, που δεν τα ξεπέρασε ποτέ!
Μαζί με τον Λουκιανό στην ορχήστρα συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Μανώλης Μικέλης στο πιάνο, ο Θανάσης Αραπίδης στα πνευστά, ο Βασίλης Γκίνος στο ακορντεόν και ο Άγγελος Σκορδίλης στην ηλεκτρική κιθάρα.


(c) Minos | 1986 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: