Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Γιώργος Κουρουπός & Περικλής Κοροβέσης: Η συνέλευση των ζώων (1983)

Ας ανοίξουμε μια σύντομη ποαρένθεση στην παρουσίαση της δισκογραφίας του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, για να αποχαιρετήσουμε έναν αξιόλογο πνευματικό άνθρωπο που έφυγε σήμερα από τη ζωή: Τον Περικλή Κοροβέση (1941-2020), συγγραφέα, δημοσιογράφο πολιτικό ακτιβιστή της αριστεράς χωρίς ωστόσο σταθερούς κομματικούς δεσμούς, με σημαντικές θεατρικές σπουδές δίπλα στον μεγάλο θεατράνθρωπο Δημήτρη Ροντήρη, αλλά και σπουδές σημειολογίας στο Παρίσι.
Τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και βασανισμού του από το χουντικό καθεστώς κατέγραψε στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ανθρωποφύλακες" (1969), για να ακολουθήσουν πολλά άλλα έργα στη συνέχεια που εκτείνονται σε ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων (πολιτική, θέατρο, γυναίκα, παιδιά, ποίηση).
Υπηρέτησε κατά καιρούς σε διάφορες δημόσιες θέσεις, όπως στο δήμο της Αθήνας, αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ αρθρογραφούσε επί πολλά χρόνια σε εφημερίδες, όπως η Ελευθεροτυπία και η Εφημερίδα των Συντακτών.
Το 1983 συνεργάστηκε με τον λόγιο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, ο οποίος μελοποίησε το αλληγορικό παιδικό παραμύθι του "Η συνέλευση των ζώων" που εκδόθηκε σε δίσκο από τη CBS, μαζί με έναν μικρό κύκλο παιδικών τραγουδιών του συνθέτη με τίτλο "Έξι τραγούδια για ποντίκια". Και τα δύο έργα αποδίδονται λιτά με πιάνο και φωνή. Αν και σε πρώτο επίπεδο μοιάζει με έναν παιδικό δίσκο, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μουσικό έργο υψηλών απαιτήσεων που ανάγει τις ρίζες του στο ιμπρεσιονιστικό ρεύμα των αρχών του 20ου αιώνα (Debussy, Ravel). 
Το έργο ερμηνεύει με εμφανή ενθουσιασμό και μεγάλη ερμηνευτική ευχέρεια ο σημαντικός βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, ενώ πιάνο παίζει ο συνθέτης. Τα χαριτωμένα σκίτσα των εξωφύλλων σχεδίασε ο Σπύρος Ορνεράκης.


(c) CBS | 1983 | πηγή: d58/blackpepper

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα ο Περικλής,πριν λίγο ο Μανώλης.Λιγοστεύουν τα ανοιχτά μυαλά.Κρίμα.