Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Δυο τραγούδια του Νίκου Γκάτσου για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει το μεγάλο μας αφιέρωμα στην ιστορική και μακροχρόνια συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με τον Νίκο Γκάτσο σκέφτηκα ότι θα ήταν ταιριαστός επίλογος τούτη τη μεγαλοβδομαδιάτικη βραδιά για τον κορυφαίο ποιητή και στιχουργό ένα μουσικό βιντεάκι που είχα φτιάξει πέρσι και το παρουσίασα στο Youtube.
Ο Νίκος Γκάτσος έχει εμπνευστεί από το πνεύμα και το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας και μας έχει αφήσει έναν μάλλον άγνωστο στον πολύ κόσμο κύκλο έξι ποιημάτων με γενικό τίτλο "Μέρες Επιταφίου", ένα ποίημα για κάθε μέρα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως το Μεγάλο Σάββατο. Τα ποιήματα αυτά είναι έμμετρα και έτοιμα να γίνουν τραγούδια*!
Ένα από αυτά λοιπόν, το ποίημα της Μεγάλης Πέμπτης, μελοποιήθηκε από τον Χρήστο Τσιαμούλη και τραγουδήθηκε εξαίσια από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για το δίσκο "Δωδεκάορτο" (2007).
Πρέπει ωστόσο να θυμίσω ότι πολύ νωρίτερα, το 1974, ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε περιλάβει στον σπουδαίο δίσκο του "Νυν και αεί" το τραγούδι "Μεγάλη Παρασκευή" σε στίχους του Γκάτσου με ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού, με τη διαφορά ότι οι στίχοι εκείνου του τραγουδιού δεν προέρχονται από τον κύκλο "Μέρες Επιταφίου", αλλά είναι τελείως διαφορετικοί. 
Πάντως και τα δυο αυτά τρυφερά και βαθύτατα λυρικά τραγούδια είναι πανέμορφα με κατανυκτική μελωδική λιτότητα που συγκινούν βαθιά και εναρμονίζονται ιδανικά με το πνεύμα των ημερών.

* Διαβάστε το πολύ χρήσιμο σχόλιο του φίλου Χρόνη...




(c) EMI Columbia, 1974 | ΙΕΔΠΠΠΠ "Άγιος Μάξιμος, 2007 | πηγή: d58

5 σχόλια:

χρόνης είπε...

Μία επταετία μετά την πρώτη μελοποίηση του Τσιαμούλη στη «Μεγάλη Πέμπτη» του Γκάτσου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν εκείνος που προχώρησε στη μελοποίηση ολόκληρου του έργου "Μέρες Επιταφίου", καθ' υπόδειξιν - σύμφωνα με τον ίδιο - της Αγαθής Δημητρούκα και του Μανώλη Μητσιά. https://www.discogs.com/Dimitris-Papadimitriou-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%93%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%A3-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%9F%CE%A5/release/11685321

χρόνης είπε...

Επίσης στο δίσκο ''Λουλούδι Από Φωτιά'' ο Δ. Παπαδημητρίου μελοποιεί μια Μεγάλη Παρασκευή του Ν. Γκάτσου.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την πολύ χρήσιμη πληροφορία! Ομολογώ πως δε γνώριζα την έκδοση αυτή...

Άαβας / d58 είπε...

...για την ακρίβεια, δε θυμόμουν καν ότι έχω την έκδοση στο αρχείο μου!

χρόνης είπε...

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για αξιοπρεπή προσπάθεια του Δ. Παπαδημητρίου αλλά όχι και από τις αξέχαστες... Καλή Ανάσταση!