Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Δήμος Μούτσης: Δρομολόγιο (1979)

Με το δίσκο "Δρομολόγιο" που εκδόθηκε το 1979 από την Columbia ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος συνεργασίας του Δήμου Μούτση με την εταιρία που ξεκίνησε το 1974 με τις "Μαρτυρίες", κορυφώθηκε το 1975 με την "Τετραλογία", ενώ ακολούθησε κι ένας δίσκος με τη μουσική για τη θεατρική παράσταση "Απεργία" του Γιώργου Σκούρτη ("Εργατική Συμφωνία", 1976).
Το "Δρομολόγιο" αποτελεί έναν όμορφο κύκλο λαϊκών τραγουδιών με πιο απαιτητική και νεωτερική ενορχήστρωση λίγο πριν εγκαταλείψει οριστικά αυτό το ύφος ο συνθέτης και στραφεί στην εσωστρεφή μπαλάντα της επόμενης δεκαετίας. Οι στίχοι ανήκουν στο σπουδαίο Νίκο Γκάτσο και περιλαμβάνουν ένα καλειδοσκόπιο ιστορικών αναφορών, πολιτικών αιχμών, αλλά και ερωτικών εξομολογήσεων με μια διαρκή διάθεση αναπόλησης και φυγής. Ο συνθέτης αποχαιρετά τον πιστό του συνεργάτη ντύνοντας τους στίχους του με όμορφες μελωδίες ή ρυθμικά μοτίβα προσαρμοσμένα στο περιεχόμενο των στίχων. Εξαιρετικός ερμηνευτής όλων των τραγουδιών ο Μανώλης Μητσιάς που ολοκληρώνει κι αυτός εδώ τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον συνθέτη.
Αρκετά τραγούδια του δίσκου ξεχώρισαν και ακούστηκαν πολύ εκείνον τον καιρό. Πάνω απ' όλα τα υπέροχα "Ποιος έχει δάκρυα να μου δώσει" και "Μακρινή της αγάπης ώρα", αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να προσπεράσει αδιάφορα κάμποσα ακόμη τραγούδια, όπως: "Όταν γυρίσουν", "Ασημίνα", "Στο Αγιονόρος" και κυρίως το συγκλονιστικό "1922", ένα σύνθετο τραγούδι, όπου συνδυάζεται αρμονικά ο χασάπικος με τον ζεϊμπέκικο ρυθμό προαναγγέλλοντας το δυνατό ζεϊμπέκικο "Δε λες κουβέντα" που μας έδωσε δυο χρόνια αργότερα ο συνθέτης στο "Φράγμα" του.

(c) LP | EMI Columbia | 1979 | πηγή: idom/d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μην Ξεχάσουμε Όμως Να Τονίσουμε Πώς Ο Παρών Συγκεκριμμένος Δίσκος Βινυλίου 33 Στροφών LP, Επανεκδόθηκε Το 1995 Σε Ψηφιακή Μορφή-(Ψηφιακός Δίσκος - Cobact Disc Digital Audio - CD) Από Την Ίδια Του Την Εταιρία Η Οποία Γνωστό Σε Όλους Μάς Είναι Πώς Είναι Η Κύρια Δισκογραφική Ελληνική Εταιρία Της: Minos Emi.
Η Πληροφορία Μου Αυτή Περέχεται
Ώς Ενημέρωση Των Διαδυκτιακών Μάς Φίλων Που Μοιράζωνται Αυτήν Την Στιγμή Μαζί Μάς Αυτό Το Κολοσσιαίο Album, Με Τίτλο: "Δρομολόγιο".