Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ηλεκτρικός Θησέας (1987)

Το 1987 ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασε το διπλό άλμπουμ "Τολμηρή επικοινωνία" με πρωτότυπο υλικό, αλλά και επανεκτελέσεις κλασικών τραγουδιών του με ερμηνευτές παλιότερους και νεότερους συνεργάτες του.
Από το άλμπουμ αυτό λοιπόν αποσπάστηκε ένα μέρος κι εκδόθηκε λίγο αργότερα σε 12ιντσο βινύλιο ως ανεξάρτητος κύκλος τραγουδιών με τίτλο "Ηλεκτρικός Θησέας". Τα τρία από τα έξι συνολικά τραγούδια του μικρού αυτού κύκλου ("Ηλεκτρικός Θησέας", "Γαλανή ζωγραφιά", "Στο Πολυτεχνείο") βασίζονται σε ποίηση του δημοσιογράφου-ποιητή Δημήτρη Βάρου (1949-2017). Μεταξύ αυτών και το ομότιτλο του δίσκου, ένα συγκλονιστικό επτάλεπτο τραγούδι-ποταμός που ερμηνεύουν εναλλάξ ο Παύλος Σιδηρόπουλος και η Μαρία Φωτίου. Θεματικά το εμβληματικό αυτό τραγούδι μας γυρίζει στις απαρχές της μουσικής διαδρομής του συνθέτη, στο πρωτόλειο χορόδραμα "Θησέας" που είχε κυκλοφορήσει το 1963 σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου. Εδώ έχουμε μια σύγχρονη εκδοχή του Θησέα, ο οποίος εξακολουθεί να αναζητείται, για να μας απαλλάξει από μια σειρά σημερινών "ληστών" που λυμαίνονται το βίο μας.
Τα υπόλοιπα τρία τραγούδια έχουν στίχους του Πάνου Θεοδωρίδη, του Γιώργου Χρονά και του συνθέτη. Εκτός των δύο ερμηνευτών που προαναφέρθηκαν, τραγουδούν επίσης ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με τους Νέους Επιβάτες του, ο Άγγελος Διονυσίου και η Ρούλα Μανισάνου. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται λεπτομέρεια από τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού.

(c) Vinyl 12'' | CBS | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: π.Αρτ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: