Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Διονύσης Τσακνής: Η μπαλάντα του ταξιδιώτη (1983)

Ο Διονύσης Τσακνής (γενν. 1954) ανήκει στη γενιά των τραγουδοποιών του '80 (Μαχαιρίτσας, Πορτοκάλογλου, Κατσιμιχαίοι) με το πρώτο ξεκίνημά του στις αρχές του '80 να συνδέεται με τη λεγόμενη "Σχολή της Θεσσαλονίκης", για να αυτονομηθεί στη συνέχεια και να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο μουσικό που δεν περιορίστηκε μονάχα στην ηχογράφηση τραγουδιών, αλλά πολύ συχνά επεκτάθηκε σε πιο σύνθετα πεδία, όπως η μουσική για επένδυση θεατρικών ή τηλεοπτικών παραγωγών.
Το πρώτο δισκογραφικό του φανέρωμα σημειώθηκε το 1983 σε μια σπάνια ανεξάρτητη παραγωγή. Πρόκειται για τον ξεχασμένο πια κύκλο τραγουδιών "Η μπαλάντα του ταξιδιώτη" που ηχογραφήθηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη σε μια εποχή που ο Τσακνής ζούσε ακόμη στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καρδίτσα. Ο δίσκος αυτός (μιας και τελευταία έγινε στο παρασκήνιο του Δισκοβόλου η σχετική κουβέντα) αποτελεί κλασικό δείγμα πρωτόλειου με την έννοια του πρώτου σχετικά ανώριμου έργου, όπου ανιχνεύονται βέβαια καθαρά τα μουσικά χαρακτηριστικά του δημιουργού, αλλά βρίσκονται ακόμη σε σπερματική μορφή, έτοιμα να καρποφορήσουν με τη σταδιακή ωρίμανση του συνθέτη. 
Ο ίδιος γράφει, όπως πάντα, τη μουσική και τους στίχους, αλλά τα πρώτα αυτά τραγούδια του - μη εμπιστευόμενος τη δική του φωνή - προτίμησε να τα δώσει σε μια άλλη φωνή, πρωτοεμφανιζόμενη μάλιστα στο στερέωμα. Πρόκειται για τη Δάφνη Μπόκοτα, γνωστή περισσότερο από τις μετέπειτα τηλεοπτικές της παρουσίες, γιατί στο χώρο του τραγουδιού δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα, έχοντας στο ενεργητικό της δύο δίσκους όλους κι όλους συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος. Ο Τσακνής συμμετέχει ερμηνεύοντας το κομμάτι "Όνειρο". Προσωπικά πάντως θα προτιμούσα να είχε πει όλα τα τραγούδια ο ίδιος!

(c) LP | Ανεξάρτητη Παραγωγή | 1983 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: