Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Γιώργος Κατσαρός: Δέκα χρόνια τραγούδι (1979)

Χωρίς αμφιβολία ο Γιώργος Κατσαρός είναι ένας από τους παραγωγικότερους και διαχρονικότερους συνθέτες μας με μια διαδρομή που ξεπερνάει πλέον τα 60 χρόνια και με μια παρακαταθήκη κάποιων χιλιάδων τραγουδιών, μερικά από τα οποία αγαπήθηκαν πολύ κι έγιναν τεράστιες επιτυχίες, ιδιαίτερα στα χρόνια του '60 και '70, τότε που δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο πεδίο του ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου. 
Είναι αλήθεια βέβαια ότι δεν έχει καταφέρει να μας δώσει το μεγάλο έργο, αυτό που θα μπορούσε να εδραιώσει βάσιμα την υστεροφημία του, αλλά πάντως στο πρώτο μισό του '70 μια σειρά καλών δίσκων και πάμπολλες επιτυχίες ευρείας αποδοχής με κορυφαίους ερμηνευτές του έχουν εξασφαλίσει μια καλή θέση στο ελληνικό πεντάγραμμο. Στην κορυφή όλων ο όμορφος δίσκος "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" (1973).
Ακριβώς λοιπόν από αυτή την ιδιαίτερα γόνιμη περίοδό του έχει επιλεγεί το υλικό αυτής της μικρής ανθολογίας με τίτλο "Δέκα χρόνια τραγούδι" που εκδόθηκε από τη Minos το 1979 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης σειράς ανάλογων αφιερωμάτων της εταιρίας στους μεγάλους συνθέτες που συνεργάζονταν μαζί της. 
Έχουν επιλεγεί λοιπόν δώδεκα πασίγνωστα τραγούδια του συνθέτη ηχογραφημένα κατά το διάστημα 1965-1975 - εξού και ο τίτλος - και ερμηνευμένα από πρωτοκλασάτα ονόματα: Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος, Τζένη Βάνου, Γιάννης Καλατζής, Λίτσα Διαμάντη και Γιάννης Πάριος. Μεταξύ αυτών και τα τρία εμβληματικά τραγούδια ("Ο επιπόλαιος", "Κυρά Γιώργαινα", "Ο Σταμούλης ο λοχίας") που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκτόξευση της δημοτικότητας του Γιάννη Καλατζή εκεί στα πρώτα χρόνια του '70. Τα παλιότερα τραγούδια της συλλογής είναι τα δυο λαϊκά ("Κλείσε τα μάτια σου", "Απόψε χάνω μια ψυχή") με τη Μαρινέλλα, ενώ νεότερο το ακροτελεύτιο "Έρωτά μου ανεπανάληπτε" από τον ομότιτλο δίσκο με τη Τζένη Βάνου. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ένδεκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου έχουν στίχους του Πυθαγόρα, στενότατου άλλωστε συνεργάτη του Γιώργου Κατσαρού επί πολλά χρόνια. Το όμορφο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Τάσος Ζωγράφος.

(c) LP | MINOS | 1979 | πηγή: idom/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: