Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας: Όνειρα στις γειτονιές (1976)

Η συνεργασία του Σταύρου Ξαρχάκου ως συνθέτη με τον Γιώργο Ζαμπέτα ως δεξιοτέχνη του μπουζουκιού είναι παλιά, ήδη από τα πρώτα δημιουργικά χρόνια του σπουδαίου συνθέτη στις αρχές της δεκαετίας του '60. Και ποιος δεν έχει συγκινηθεί μ' εκείνο το συγκλονιστικό οργανικό "ιντερμέδιο" στο αριστουργηματικό τραγούδι "Να με θυμάσαι" με τη φωνή της Μελίνας και το μπουζούκι του Ζαμπέτα!
Ο δίσκος "Όνειρα στις γειτονιές" αποτελεί άλλη μια ευτυχή συνάντηση των δύο σημαντικών αυτών μουσικών μας. Εκδόθηκε από την Polydor το 1976 κι επανεκδόθηκε ψηφιακά το 1995. Περιλαμβάνει δώδεκα κλασικές συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου σε οργανική μεταγραφή, παρμένες από τα αντίστοιχα τραγούδια που ανήκουν στην περίοδο 1962-1968. Από τα δώδεκα κομμάτια τα δύο ήταν οργανικά και στην αρχική τους γραφή ("Χορός του Σάκαινα", "Γιουσουρούμ"), αλλά εδώ τα έχουμε σε νέα ενορχήστρωση. 
Περιττό μάλλον να σχολιάσω την ποιότητα αυτών των κλασικών μελωδιών του νεαρού τότε συνθέτη που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να συγκινούν και να τραγουδιούνται. Και φυσικά η δεξιοτεχνική ερμηνεία του Γιώργου Ζαμπέτα είναι υπεράνω κριτικής. 
Αν θα είχα μια μικρή επιφύλαξη, αυτή εντοπίζεται στον σκληρό ήχο της ενορχήστρωσης που δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γλυκύτητα των πρώτων εκτελέσεων. Δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος ο συνθέτης υπεύθυνος της νέας ενορχήστρωσης, γιατί αυτό το στοιχείο δεν αναφέρεται πουθενά στο δίσκο. Όπως δεν αναφέρεται και ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε την πανέμορφη ζωγραφιά του εξωφύλλου.
ΥΓ. Υπάρχει μια μικρή σύγχυση σχετικά με τη χρονολογία του δίσκου. Στις ετικέτες του βινυλίου αναγράφεται η ορθή - νομίζω - χρονολογία, δηλαδή το 1976, αλλά στο CD, όπως και σε άλλες πηγές, αναφέρεται επίμονα ως έτος έκδοσης το 1979, που το θεωρώ με σιγουριά λανθασμένο, αφού εγώ κατέχω το συγκεκριμένο βινύλιο πριν από το έτος αυτό!

(c) LP | Polydor | 1976 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ευχαριστούμε για μια φορά ακόμη, για όσα σημαντικά και ενδιαφέροντα ανεβάζετε στη σελίδα αυτή. Για να βοηθήσουμε την κατάσταση και την ασάφεια που υπάρχει γύρω από την κυκλοφορία αυτή να σας ενημερώσω για τα παρακάτω. Τα δύο οργανικά Έχω μια δεκάρα τρύπια και Τρεις μάγκες τρεις γερομαγκες είναι τα play back των ηχογραφήσεων με τον Στρατό Παγιουμτζή και είχαν συμπεριληφθεί σε έναν τουριστικό δίσκο lp Ζαμπέτα και Μητσάκη κι είναι τα μόνα τραγούδια με την επιμέλεια του Ξαρχάκου. Τα υπόλοιπα είναι ορισμένα
δεύτερες εκτελέσεις από τον Γιώργο Ζαμπέτα κι άλλα τέλος προέρχονται από κάποιους οργανικούς δίσκους που είχε ηχογραφήσει ο Μίμης Πλέσσας για την εταιρεία Peters στην Αμερική και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από την Rally και την Philips. Σε αυτές τις τελευταίες δεν παίζει ο Ζαμπέτας αλλά ο Στέλιος Ζαφειρίου. Το lp λοιπόν αυτό περιλαμβάνει ότι βρέθηκε στον κατάλογο της polygram από ορχηστρικά του Ξαρχάκου. Παραμένει ενδιαφέρον!

Άαβας / d58 είπε...

Αυτό κι αν είναι ενημέρωση!
Χίλια ευχαριστώ, καλέ μου φίλε!