Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Αντώνης Ρεπάνης: 14 Μεγάλες Επιτυχίες (1978)

Συνεχίζοντας με το λαϊκό τραγούδι θα ήθελα να σταθώ σήμερα σε έναν εκλεκτό εκπρόσωπο του είδους, τραγουδιστή και συνθέτη, με διακριτική παρουσία στο χώρο επί μισόν αιώνα, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του που συνέβη μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Αναφέρομαι στον Αντώνη Ρεπάνη (1933-2019), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο του τραγουδιού το 1958, αρχικά ως τραγουδιστής - διαθέτοντας μια όμορφη κι εκφραστική φωνή - με σημαντική επιτυχία, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του '60, την εποχή της μαζικής επανεκτέλεσης ρεμπέτικων τραγουδιών, ενώ σύντομα άρχισε να συνθέτει και ο ίδιος τραγούδια που ερμήνευε είτε ο ίδιος, είτε άλλοι λαϊκοί τραγουδιστές. Μάλιστα με τη φωνή του Στράτου Διονυσίου γνώρισε τεράστιες επιτυχίες κατά καιρούς ("Αγάπη μου επικίνδυνη", "Ο παλιατζής").
Το 1978, σε μια εποχή που είχε αρχίσει πλέον η παρακμή του ορθόδοξου λαϊκού τραγουδιού, η Columbia εξέδωσε ένα μικρό αφιέρωμα στον συνθέτη και τραγουδιστή Αντώνη Ρεπάνη με τίτλο "14 Μεγάλες Επιτυχίες". Ο τίτλος είναι εν πολλοίς ακριβής, γιατί τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτού του αφιερώματος υπήρξαν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες. Ξεχωρίζουν κυρίως τα: "Διπρόσωπη", "Γιατί κοντά μου κάθεσαι", "Είναι η σκέψη μου τρελή", "Να 'χε μάτια ο καιρός", "Δυο γυναίκες, δυο αγάπες". Τα 11 από τα 14 τραγούδια του δίσκου είναι δικές του συνθέσεις πάνω σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Κώστα Βίρβου, Ηρακλή Παπασιδέρη, Δημήτρη Γκούτη και Τάσου Οικονόμου. Τα υπόλοιπα τρία έγραψαν οι Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Βασιλειάδης και Στέλιος Μακρυδάκης.

(c) LP | EMI Regal | 1978 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: