Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Δημήτρης Λέκκας: Νύχτα κι άλλη νύχτα (1987)

Για τον αξιόλογο συνθέτη Δημήτρη Λέκκα (γενν. 1950) έχουμε ξαναμιλήσει με αφορμή την παρουσίαση των δύο πρώτων δισκογραφικών του εργασιών, δηλαδή "Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι" (1980) και "Οι καιροί της άνοιξης" (1983), αλλά και του κινηματογραφικού του "Ηλεκτρικού Άγγελου" (1982). Μέσα στην ίδια εκείνη παραγωγική του δεκαετία μας έδωσε κάμποσα ακόμη δείγματα του συνθετικού του ταλέντου, το οποίο σαφώς και δεν κρύβει τις χατζιδακικές του καταβολές, ενώ στα επόμενα χρόνια, αν και δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τη σύνθεση, παραδόξως δεν έχει δισκογραφική παρουσία, εκτός από δυο θεατρικές μουσικές εργασίες, τη "Χώρα των πουλιών" (2009) και τον "Αρχοντοχωριάτη" (2015). 
Το 1987 λοιπόν ηχογράφησε τον κύκλο τραγουδιών "Νύχτα κι άλλη νύχτα" που δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε ψηφιακή μορφή. Περιλαμβάνει 10 τραγούδια, στα οποία ο Δημήτρης Λέκκας υπογράφει τη μουσική, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας. Τους στίχους έγραψε ο πρόωρα χαμένος στιχουργός και σεναριογράφος Δημήτρης Βενιζέλος (1959-2015). Τραγουδά η υπέροχη Ελένη Τσαγκαράκη, μια πολύ ενδιαφέρουσα και καταφανώς αδικημένη ερμηνεύτρια που τη γνωρίσαμε ήδη από το 1974 στο δίσκο "Ποίησις και μελωδία" του Γιώργου Γεωργιάδη, το 1977 στον ιστορικό δίσκο "Πρώτος Συλλογικός", αλλά και σε πολλές άλλες εκλεκτές ηχογραφήσεις στη δεκαετία του '80. Ωστόσο ο δίσκος "Νύχτα κι άλλη νύχτα" είναι ο μοναδικός προσωπικός της στη μακρόχρονη, αλλά τόσο διακριτική παρουσία της στο ελληνικό τραγούδι. 
Σημειώνω ότι σε ένα τραγούδι συμμετέχει και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, ενώ στην ορχήστρα συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί σολίστες, όπως ο Δημήτρης Βράσκος και η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος στην κιθάρα, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας στο βιολοντσέλο, ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα ξύλινα πνευστά, ο Νίκος Τσεσμελής στο κοντραμπάσο και άλλοι. 

(c) LP | EMI | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: blue/d58

3 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Μήπως τυχαίνει να υπάρχει και ο δίσκος "Αταξίες" του Δημήτρη Λέκκα του 1987 επίσης?

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, Νίκο. Θα τον έχεις άμεσα...
ΥΓ. Ελπίζω να είδες ότι διόρθωσα τον σύνδεσμο με τα εξώφυλλα του Ξυλούρη που ζήτησες προ ημερών...

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Φυσικά , τα έχω ήδη κατεβάσει... (και ευχαριστώ πολύ!) Τέλεια για τις ΑΤΑΞΙΕΣ!

ΥΓ. Υπάρχει μήπως και το "Κοντινό Πλάνο" των Βενιζέλου-Λέκκα , αν όχι θα το βρω , πείτε μου απλά να ξεκινήσω τις διαδικασίες !