Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Ξυλούρης: Ο Δείπνος ο Μυστικός (1984)

Με αφορμή το δίσκο "Τα Ξυλουρέικα" (1978) είχαμε αναφερθεί στο δίσκο "Ο Δείπνος ο Μυστικός", σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο δυσεύρετος αυτός δίσκος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία ΑΕΜΕ (Στέλιος Αεράκης) το 1984, ένα χρόνο μετά το "Ρεμπέτικο", αν και είχε ηχογραφηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1978, δύο χρόνια δηλαδή πριν από την αποδημία του μεγάλου ερμηνευτή Νίκου Ξυλούρη.
Το έργο είναι αφιερωμένο στον Αγώνα του '21 και μοιράζεται σε δύο ενότητες: α) Ο Δείπνος ο Μυστικός, β) Μνήμη παλιά κι αστοχισμένη. Καθεμιά περιλαμβάνει ορχηστρικά μέρη και τραγούδια. Τα ορχηστρικά, άλλοτε αποτελούν οργανική επεξεργασία πάνω στις μελωδίες των τραγουδιών, κατά την προσφιλή συνήθεια του συνθέτη, κι άλλοτε ακολουθούν αυτόνομη μελωδική ανάπτυξη.
Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για τα τραγούδια ανήκουν στον Ματθαίο Μουντέ, στον Παναγιώτη Ανδρόνικο και σε Ανώνυμο ποιητή.
Τα ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Νίκος Ξυλούρης.
Το πανέμορφο εξώφυλλο σχεδίασε ο Γιώργος Σταθόπουλος με την πάντα ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη αισθητική του.
Οι ποιητές:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ
Καταγόταν από την ορεινή Δημητσάνα της Αρκαδίας. Φίλος των Υψηλάντηδων και δυναμικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας με μεγάλη πατριωτική δράση. Του αποδίδεται το πατριωτικό θούριο "Ω, παιδιά μου ορφανά", που ξεσήκωνε τους ραγιάδες για τον Μεγάλο Αγώνα.
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
Το τραγούδι "Του Νοταρά" ανήκει σε ανώνυμο λαϊκό ποιητή. Ο Νοταράς ήταν Φιλικός και γενναίος πολεμιστής του '21. Εδώ παρουσιάζεται σε μια προσωπική του ανθρώπινη στιγμή, όταν ερωτεύτηκε παράφορα τη Σοφία Ρέντη.
ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΥΝΤΕΣ
Θεολόγος και σημαντικός ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Χίο το 1925. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για 11 ολόκληρα χρόνια ήταν ο δημιουργός της ραδιοφωνικής εκπομπής "Αιγαίο: Ρίζα και διάρκεια". Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα "Το Βήμα", καθώς και με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1955 στη "Νέα Εστία", ενώ το 1957 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Παρακαταθήκη". Εξέδωσε συνολικά 5 ποιητικές συλλογές με τελευταία το "Νηπιοβαπτισμός" στα 1992. Πέθανε το 2000. Ποιήματά του μελοποίησαν ο Νίκος Κυπουργός, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Σωκράτης Βενάρδος και ο Χρήστος Αλεξόπουλος.

(c) LP | AEME | 1984 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: