Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Δήμος Μούτσης: 30 Χρυσές Επιτυχίες (1980)

Με τη συλλογή "Πρώτη εκτέλεση" (1973) η Columbia άνοιγε το δρόμο για τον επαναπατρισμό του Δήμου Μούτση στο φυσικό του περιβάλλον - μετά από τρίχρονη απουσία στη Philips - εκεί απ' όπου ξεκίνησε κι έδωσε τα μεγάλα τραγούδια του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60. Η δεύτερη αυτή θητεία του στην Columbia κράτησε ως το τέλος της δεκαετίας του '70, γιατί αμέσως μετά μεταπήδησε στη Lyra κι ακολούθησε τη μοναχική του πλέον πορεία. Στο διάστημα λοιπόν 1974-1979 ο Μούτσης ηχογράφησε για την Columbia τρεις σημαντικούς κύκλους τραγουδιών ("Μαρτυρίες", "Τετραλογία", "Δρομολόγιο") και ενδιάμεσα έναν πολύ ενδιαφέροντα θεατρικό δίσκο ("Εργατική συμφωνία", 1976). 
Το 1980 λοιπόν η εταιρία, κλείνοντας αυτόν το σημαντικό κύκλο συνεργασίας, εξέδωσε ένα δεύτερο αφιερωματικό δίσκο για τον συνθέτη ενταγμένο στη σειρά "30 Χρυσές Επιτυχίες" που κυκλοφόρησε σε διπλό βινύλιο με 30 αγαπημένα τραγούδια αντλημένα από την πολύχρονη συνεργασία τους και ειδικότερα από τα διαστήματα 1966-1970 και 1974-1979. Η χορταστική αυτή ανθολογία έχει περιλάβει όλες τις μεγάλες στιγμές του συνθέτη από τις 45 στροφές των πρώτων χρόνων, αλλά και από τα έξι άλμπουμ 33 στροφών που κατέθεσε στο πλουσιότατο ρεπερτόριο της μεγάλης αυτής δισκογραφικής εταιρίας. 
Αυτή τη φορά ο κύκλος των ερμηνευτών είναι διευρυμένος, μιας και έχουν ενσωματωθεί και τα νεότερα τραγούδια του συνθέτη. Έτσι, πλάι στους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτη Κόκοτα, Μανώλη Μητσιά και Δήμητρα Γαλάνη, βρίσκουμε και ονόματα όπως του Λευτέρη Μυτιληναίου, της Ελένης Ροδά, της Μαρίας Δουράκη, της Λιζέτας Νικολάου, της Βασιλικής Λαβίνα, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Χρήστου Λεττονού.
Διευκρινίζω ότι στην ψηφιακή επανέκδοση του διπλού αυτού άλμπουμ ο αριθμός των τραγουδιών περιορίστηκε στα 22, ώστε να χωρέσουν σε μονό ψηφιακό δισκάκι, αλλά εδώ έχουμε την πλήρη αναλογική έκδοση με τα 30 τραγούδια. Όλα είναι υπέροχα. Οι εμπνευσμένες μελωδίες, οι υποδειγματικές ενορχηστρώσεις, οι μεγάλες ερμηνείες, οι σπουδαίοι στίχοι του Νίκου Γκάτσου και των άλλων στιχουργών και ποιητών. Κλασικά και αξεπέραστα τραγούδια ενός από τους πιο προικισμένους συνθέτες της μεταθεοδωρακικής εποχής.

(c) 2LP | EMI Columbia | 1980 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: idom/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: