Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Δήμος Μούτσης: Μαρτυρίες (1974)

Περνάω σήμερα στην παρουσίαση μερικών ολοκληρωμένων δίσκων 33 στροφών του Δήμου Μούτση που μας χάρισε μέσα στη δεκαετία του '70. Θα ξεκινήσω πρώτα από τους δίσκους του στην Columbia κατά το διάστημα 1974-1979.
Μετά την τριετή λοιπόν συνεργασία του με τη Philips ("Άγιος Φεβρουάριος", "Συνοικισμός Α", "Στροφές"), το 1974 ο Δήμος Μούτσης επαναπατρίζεται στην Columbia, όπου θα παραμείνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα μας δώσει τέσσερις συνολικά μεγάλους δίσκους ("Μαρτυρίες", "Τετραλογία", "Εργατική Συμφωνία", "Δρομολόγιο") και κάμποσα σκόρπια τραγούδια με διάφορους τραγουδιστές (Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Λιζέτα Νικολάου, Κωστής Χρήστου κ.ά.).
Ο πρώτος δίσκος αυτής της νέας φάσης ήταν οι "Μαρτυρίες". Πρόκειται για ένα δίσκο πολιτικού προσανατολισμού, εναρμονισμένο στην ιστορική συγκυρία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, και συγχρόνως για ένα δίσκο κατάφωρα αδικημένο και παραγνωρισμένο, που ήδη φαίνεται πως ανακαλύπτεται σήμερα, αν και είναι πια δυσεύρετος. Ο ίδιος ο συνθέτης σε κάθε ευκαιρία δεν ξεχνάει να δηλώνει τη μεγάλη του αδυναμία για το δίσκο, όπου θεωρεί ότι περιέχονται μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που έγραψε ποτέ. 
Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενική μια τέτοια εκτίμηση, καθώς είναι βέβαιο ότι στο δίσκο δε θα βρούμε τραγούδια επιπέδου "Ελευσίνας" ή "Αύριο πάλι". Θα βρούμε όμως ασφαλώς μερικά πολύ όμορφα λαϊκά τραγούδια, όπως το "Γράμμα της Δευτέρας" ή το "Με ξένο διαβατήριο" σε στίχους του Γιάννη Λογοθέτη με την εγγυημένη ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά. Και πλάι σ' αυτά τις συναρπαστικές μελωδικές στιγμές του "Τούτο το βράδυ" ή του "Δεν έχει πια ζωή" σε στίχους του συνθέτη και του Μάνου Ελευθερίου αντίστοιχα με την πρωτοεμφανιζόμενη Βασιλική Λαβίνα. Ή το σατιρικό "Γιούπι γιούπι γεια" και το καταγγελτικό "Καταζητούνται" σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά με έναν συγκλονιστικό Χρήστο Λεττονό.
Ανακαλύψτε αυτόν το δίσκο. Κρύβει πολλές γοητευτικές στιγμές και μουσικές εκπλήξεις από έναν ανήσυχο δημιουργό που αμέσως μετά θα προχωρήσει σε μια ιστορική ανατροπή του προσωπικού του ύφους με τη βόμβα της "Τετραλογίας".

ΥΓ. Ο δίσκος είχε παρουσιαστεί και παλιότερα στον Δισκοβόλο.

(c) LP | EMI Columbia | 1974 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: