Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Τα ωραιότερα τραγούδια της Καίτης Χωματά (1976)

Στην καρδιά του καλοκαιριού βρισκόμαστε και σκέφτηκα να σας προτείνω έναν κατεξοχήν καλοκαιρινό δίσκο που παραπέμπει σε ξένοιαστα καλοκαίρια του παλιού καιρού, στα χρόνια του "Νέου Κύματος" και των υπέροχων εκείνων μελωδιών που ξαφνικά είχαν πλημμυρίσει με τα αρώματά τους το ελληνικό τραγούδι μέσα από καινούργιες φωνές γεμάτες φρεσκάδα και ευαισθησία. 
Πρόκειται για ένα δισκογραφικό πορτρέτο της εξαίσιας ερμηνεύτριας Καίτης Χωματά (1946-2010), αυτής της αξεπέραστης τρυφερής ιέρειας της νεοκυματικής μπαλάντας, της εμβληματικότερης ίσως γυναικείας φωνής αυτού του μουσικού ρεύματος, το οποίο γνώρισε μεγάλη άνθηση στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 με πρωτομάστορα τον ανεξάντλητο μελωδιστή Γιάννη Σπανό και μαζί του μια πλειάδα άλλων θαυμάσιων συνθετών που στέγαζε τότε η Lyra του Αλέκου Πατσιφά.
Ο δίσκος επιγράφεται "Τα ωραιότερα τραγούδια της Καίτης Χωματά" κι εκδόθηκε από τη Lyra το 1976, αλλά το υλικό του ανατρέχει στο διάστημα 1964-1971 που είναι και η περίοδος της μεγάλης ακμής της Καίτης Χωματά. Περιλαμβάνει 14 πανέμορφα τραγούδια, από τα οποία τα δέκα υπογράφει ο Γιάννης Σπανός κι από ένα οι Μιχάλης Βιολάρης, Ηλέκτρα Παπακώστα, Βασίλης Κουμπής και Γιώργος Κριμιζάκης. Φυσικά περιλαμβάνεται το υπέροχο "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που είναι και το πρώτο στη μακροχρόνια συνεργασία του Γιάννη Σπανού με τη Χωματά, καθώς και μερικά τραγούδια από τις δύο ποιητικές "Ανθολογίες" του συνθέτη. Περιλαμβάνονται επίσης τα θαυμάσια τραγούδια "Να διώξω τα σύννεφα" της Ηλέκτρας Παπακώστα και το χρονικά τελευταίο "Η Μαρία των βράχων" του Γιώργου Κριμιζάκη από τον κύκλο "Φωτογραφίες" (1971). Ο δίσκος κλείνει με το τραγούδι που δικαιολογεί περισσότερο απ' όλα τον πρόλογό μου. Πρόκειται για το ταξιδιάρικο θαλασσοτράγουδο "Τα καραβάκια" του Βασίλη Κουμπή πάνω στους καλογραμμένους στίχους του Κώστα Γεωργουσόπουλου που καταφέρνουν με λίγες λέξεις να μας ταξιδέψουν σε όλα τα λιμανάκια και τα νησιά του Αργοσαρωνικού ίσαμε τις ανατολικές ακτές της Αττικής!

(c) LP | Lyra | 1976 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: