Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Κυριάκος Σφέτσας: Χωρίς σύνορα (1980)

Ο Κυριάκος Σφέτσας (γενν. 1945) είναι σημαντικός συνθέτης της λόγιας και τζαζ μουσικής με σοβαρές μουσικές σπουδές αρχικά στη Λευκάδα και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τελικά στο Παρίσι, όπου έζησε κατά το διάστημα 1967-1975, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα ως βασικός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα, του οποίου διετέλεσε και διευθυντής μετά το 1982. 
Ο Σφέτσας ανήκει σε μεγάλη μουσική οικογένεια. Ο ίδιος ξεκίνησε γράφοντας απλά τραγούδια στα χρόνια του Νέου Κύματος, ενώ η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ηχογραφήθηκε το 1974 ("Smog")
Το 1980 με τη σύνθεση "Χωρίς Σύνορα" μας έδωσε ένα έξοχο δείγμα τζαζ γραφής πάνω σε μουσικές αφετηρίες από την ελληνική παράδοση. Το έργο αυτό αποτελεί την αρχή μιας έντονης δισκογραφικής δραστηριότητας για τα επόμενα χρόνια που αντλεί την έμπνευσή της κυρίως από την ελληνική παράδοση. Οι διάφοροι τύποι σαξόφωνου, το τρομπόνι, η ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο και τα κρουστά συνηχούν σε θαυμαστή αρμονία και ρυθμούς μέσα από τη Greek Fusion Orchestra που αποδίδει το σώμα του έργου.

(c) CD | EMI | 1980 | Finea: 1999 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: