Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Οπισθοδρομική Κομπανία: Μια νύχτα με την Οπισθοδρομική (1983)

Με τίτλο "Μια νύχτα με την Οπισθοδρομική Κομπανίακυκλοφόρησε το 1983 ο δεύτερος δίσκος του νεορεμπέτικου σχήματος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, ένα χρόνο μετά την πρώτη τους δισκογραφική κατάθεση, και πάλι με υλικό από ζωντανές εμφανίσεις τους.
Το υλικό του δίσκου αντλείται κατά κύριο λόγο από το θησαυροφυλάκιο του ρεμπέτικου τραγουδιού με συνθέσεις των Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη και Μανώλη Χιώτη, αλλά επεκτείνεται και στο ορθόδοξο λαϊκό (Θόδωρος Δερβενιώτης) ή και το αρχοντορεμπέτικο του '50 (Μιχάλης Σουγιούλ), ενώ περιλαμβάνονται και δυο χαρακτηριστικά τουρκόφωνα τσιφτετέλια ("Καραμπιπερίμ", "Ραμπί ραμπί"), όπως τα είχε διασκευάσει ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τα ερμηνεύουν μέλη του συγκροτήματος με κορυφαία την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Μετά τους δυο πρώτους live δίσκους της η κομπανία συνέχισε τη δισκογραφία της με δύο ακόμη δίσκους ηχογραφημένους αυτή τη φορά στο στούντιο. Ο πρώτος ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στην Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ ο τελευταίος ("Στη μέση της κομπανίας", 1985) ήταν ο μοναδικός με πρωτότυπες συνθέσεις. Στη συνέχεια το σχήμα διαλύθηκε, ενώ το 1992 η Lyra εξέδωσε ένα αναμνηστικό άλμπουμ με τίτλο "Μεγάλες επιτυχίες" βασισμένο στην επίσημη δισκογραφία του συγκροτήματος.

(c) CD | Lyra | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: